Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair 7020 Sayılı Kanun Genel Tebliği (Seri No: 1)

Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasina Dair 7020 Sayili Kanun Genel Tebligi (Seri No: 1)

(03.06.2017) 
 

 

3 Haziran 2017 CUMARTESI
Resmî Gazete
Sayi : 30085

 

 

TEBLIG
 
 
 
 
BAZI ALACAKLARIN YENIDEN YAPILANDIRILMASINA DAIR
7020 SAYILI KANUN GENEL TEBLIGI
 
 
 
 
18/5/2017 tarihli ve 7020 sayili Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasi ile Bazi Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun (Kanun) 27/5/2017 tarihli ve 30078 sayili Resmi Gazete’de yayimlanmis ve yayimi tarihinde yürürlüge girmistir.
Bu Teblig ile 7020 sayili Kanunun 3 üncü maddesinin Bakanligimiza verdigi yetkiye istinaden, Maliye Bakanligina bagli tahsil dairelerince takip edilen amme alacaklari ile il özel idareleri ve belediyelere ait alacaklarin yapilandirilmasina iliskin hükümlerin uygulanmasina dair usul ve esaslar belirlenmistir.
 
7020 sayili Kanunun 1 inci maddesinde; Kanun kapsamina giren alacaklar, alacakli idareler ve alacak türleri itibariyla tanimlanmis ve Kanunun yayimi tarihi itibariyla kesinlesmis alacaklar kapsama alinmistir.
Kanun kapsaminda yapilandirilacak alacaklarin, Kanunun yayimi tarihi itibariyla (bu tarih dâhil) kesinlesmis olmasi gerekmektedir. Tebligin izleyen bölümlerinde yapilan açiklamalarda kesinlesme tarihinin Kanunun yayimi tarihi dâhil olarak dikkate alinmasi gerekmektedir.
Bir alacagin kesinlesmesi, alacagin varliginin hukuk düzeninde ihtilafli olmamasi veya ihtilafli hale gelme olasiliginin kalmamasidir.
Alacaklarin kesinlesmesi, düzenlendikleri veya iliskili olduklari kanunlardaki hükümler nedeniyle farkli sekilde gerçeklesebilmektedir.
Bazi alacaklarin kesinlesme süreçleri;
a) 4/1/1961 tarihli ve 213 sayili Vergi Usul Kanunu kapsamina giren vergiler ve vergi cezalarinin kesinlesmesi;
(1) Beyanname ile beyan edilen vergiler beyan edildigi tarihte (ihtirazi kayitla verilen beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin dava konusu yapilmasi hâlinde bu vergiler kesinlesmemis alacak oldugu hâlde, 7020 sayili Kanunun 2 nci maddesinin üçüncü fikrasina istinaden bu durumdaki vergilerin de Kanun hükmüne göre yapilandirilmasi mümkün bulunmaktadir.),
(2) Ikmalen, re’sen veya idarece tarh edilen vergiler ile kesilen vergi cezalarina iliskin düzenlenen vergi/ceza ihbarnamesinin tebligi üzerine,
- Süresi içerisinde dava açilmamis olmasi veya dava açilmis olmakla birlikte yargilama asamalarinin son bulmasi,
- Uzlasma hükümlerinden yararlanilarak uzlasilmasi,
hallerinde söz konusu olacaktir.
213 sayili Kanunun “Tahakkuk” baslikli 22 nci maddesinde “Verginin tahakkuku, tarh ve teblig edilen bir verginin ödenmesi gereken bir safhaya gelmesidir.” hükmü yer almaktadir. Bu hükme göre, “verginin ödenebilir hale gelmesi” verginin tahakkuku olarak tanimlanmistir.
“Tahakkuk” vergi hukukunun bir kavrami oldugu hâlde, “kesinlesme” yargilama hukukunun kavramidir.
Vergi alacaginin tahakkuku ile kesinlesmesi genellikle ayni zamanlarda gerçeklesmekle birlikte farkli olan durumlar da mevcuttur.
Örnegin, ikmalen, re’sen veya idarece tarh edilen vergi ve kesilen cezalar vergi/ceza ihbarnamesiyle mükelleflere teblig edilmekte, mükelleflerce ilk derece mahkemesi olan vergi mahkemesinde dava konusu yapilabilmekte ve vergi mahkemesince de bu cezali tarhiyatlarin onanmasi (davanin reddedilmesi) hâlinde bir üst yargi merciine basvurulabilmektedir.
Itiraz/istinaf incelemesi bölge idare mahkemesinde, temyiz incelemesi Danistay’da devam eden vergi ve cezalara iliskin tarhiyatlar, vergi mahkemesi kararinin vergi dairesine tebligi üzerine teblig tarihi itibariyla 213 sayili Kanunun 112 nci maddesine göre gecikme faizi hesaplanarak “tahakkuk” ettirildigi hâlde, bir üst yargi merciinde yargilamanin devam etmesi nedeniyle bu alacaklarin “kesinlesmis alacak” olarak degerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadir.
Dolayisiyla, 7020 sayili Kanunun yayimi tarihi itibariyla, ilk derece yargi karari üzerine tahakkuk ettigi hâlde yargilamanin devam etmesi nedeniyle kesinlesmemis olan alacaklar Kanun kapsamina girmemektedir.
b) Idari para cezalarinin kesinlesmis alacak olabilmesi için idari yaptirim kararlarina karsi süresi içerisinde dava açilmamasi veya dava açilmis olmakla birlikte yargilama asamalarinin son bulmasi gerekmektedir.
Ancak, 10/6/1983 tarihli ve 2839 sayili Milletvekili Seçimi Kanunu, 18/1/1984 tarihli ve 2972 sayili Mahalli Idareler ile Mahalle Muhtarliklari ve Ihtiyar Heyetleri Seçimi Hakkinda Kanun ve 23/5/1987 tarihli ve 3376 sayili Anayasa Degisikliklerinin Halkoyuna Sunulmasi Hakkinda Kanun geregince verilen idari para cezalari hakkinda dava yolu bulunmadigindan, bu idari para cezalari verildikleri tarih itibariyla kesinlesmektedir.
c) Ecrimisillerin kesinlesmis alacak olarak degerlendirilebilmesi için ecrimisil ihbarnamesi/ecrimisil düzeltme ihbarnamesinin tebligi üzerine süresi içerisinde dava açilmamis olmasi veya dava açilmis olmakla birlikte yargilama asamalarinin son bulmasi gerekmektedir.
ç) Yukarida yer verilen alacaklarin disinda kalan ancak Kanun kapsamina giren diger alacaklarin kesinlesmis alacak olarak degerlendirilebilmesi için söz konusu alacaklarin varliginin hukuk düzeninde ihtilafli olmamasi veya ihtilafli hale gelme olasiliginin kalmamasi gerekmektedir.
Feragat yoluyla kesinlesme süreci;
6/1/1982 tarihli ve 2577 sayili Idari Yargilama Usulü Kanununda feragat hakkinda özel bir düzenleme yapilmadigi hâlde anilan Kanunun 31 inci maddesinde, feragat konusunda 18/6/1927 tarihli ve 1086 sayili Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu hükümlerinin uygulanacagi belirtilmistir. Ancak, 12/1/2011 tarihli ve 6100 sayili Hukuk Muhakemeleri Kanununun yürürlüge girmesi ile 1086 sayili Kanun yürürlükten kaldirilmis ve 6100 sayili Kanunun 447 nci maddesinde, 1086 sayili Kanuna yapilan atiflarin 6100 sayili Kanuna yapilmis sayilacagi düzenlenmistir.
6100 sayili Kanunun 307 nci maddesinde feragat, “davacinin, talep sonucundan kismen veya tamamen vazgeçmesi” seklinde tanimlanmistir. Anilan Kanunun, 309 uncu maddesinde feragat beyaninin dilekçeyle veya yargilama sirasinda sözlü olarak yapilabilecegi; 311 inci maddesinde ise feragatin, kesin hüküm gibi hukuki sonuç doguracagi düzenlenmistir. Ayrica, yargilamanin her asamasinda davacinin feragatte bulunmasi mümkündür. 
Buna göre, açilmis bulunan davadan davacinin feragati ile davaci dava dilekçesindeki talep sonucunun tamamindan vazgeçmis sayilmakta olup, davadan feragat, davacinin tek tarafli bir irade beyani ile yapilip tamamlandigindan, feragatin geçerliligi için feragatin davali tarafindan kabul edilmesine gerek bulunmamaktadir.
Öte yandan, dava konusu uyusmazligin feragat nedeniyle son buldugunu tespit etme görevi mahkemeye aittir. Mahkemenin, davacinin beyaninin gerçekten feragat oldugunu ve kanunun öngördügü sekilde yapildigini tespit etmesi durumunda, davadan feragat nedeniyle uyusmazligin son bulduguna karar vermesi gerekmektedir.
Yukarida açiklandigi gibi feragat, davacinin talep sonucundan vazgeçmesi olup, feragat ile davaci, dava dilekçesinde belirttigi talepten tamamen veya kismen vazgeçmis olmaktadir. Davadan feragat ile davaci, sadece davasindan feragat etmis olmaz, ayni zamanda o dava ile istemis oldugu haktan da tamamen vazgeçmis olacaktir. Feragat eden davaci artik bu konuda yeniden dava açamayacagi gibi, feragatin her türlü sonucuna da katlanmak zorunda olup, davadan feragat edilmekle dava sona ermekte ve kesin hükmün sonuçlari dogmaktadir.
 
Bu itibarla, 7020 sayili Kanun kapsamina tür ve dönem olarak girdigi hâlde varligina iliskin dava açilmis olan alacaklardan; anilan Kanunun yayimi tarihinden önce davadan tamamen feragat edilmesi ve feragate iliskin mahkeme karari ile kesinleserek taraflardan birine teblig edilmis olanlar, 7020 sayili Kanunun yayimi tarihi itibariyla vadesi geldigi hâlde ödenmemis ya da ödeme süresi henüz geçmemis alacak olmasi sartiyla, Kanundan yararlanabilecektir.
Bu durumda, feragat edilen davaya konu olan ve kapsama giren alacaklarin tamami esas alinarak Kanun hükümlerinin tatbiki gerekecektir.
Diger taraftan, idari para cezalari için genel usul kanunu olan 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayili Kabahatler Kanununun “Vazgeçme ve kabul” baslikli 30 uncu maddesinin birinci fikrasinda “(1) Kanun yoluna basvuran kisi, bu konuda karar verilinceye kadar basvurusundan vazgeçebilir. Vazgeçme halinde bir daha ayni konuda basvuruda bulunulamaz.” hükmü yer almaktadir.
Buna göre, Kanun kapsamina giren idari para cezalarindan, dava konusu yapilmis olanlar hakkinda, davacilarin davalarindan vazgeçmeleri hâlinde de “feragate” iliskin olarak yukarida yapilan açiklamalara göre islem yapilacaktir.
2- Vergi, Beyanname ve YI-ÜFE Aylik Degisim Oranlari
Kanunun 1 inci maddesinin ikinci fikrasinin (a), (c) ve (ç) bentlerinde;
- vergi tabirinin, 213 sayili Kanun kapsamina giren vergi, resim ve harçlari,
- beyanname tabirinin, vergi tarhina esas olan beyanname ve bildirimleri,
- YI-ÜFE aylik degisim oranlari tabirinin, Türkiye Istatistik Kurumunun her ay için belirledigi 31/12/2004 tarihine kadar toptan esya fiyatlari endeksi (TEFE) aylik degisim oranlarini, 1/1/2005 tarihinden itibaren üretici fiyatlari endeksi (ÜFE) aylik degisim oranlarini, 1/1/2014 tarihinden itibaren yurt içi üretici fiyat endeksi (YI-ÜFE) aylik degisim oranlarini, 1/11/2016 tarihinden itibaren aylik %0,35 oranini (bu Kanunun yayimlandigi ay dâhil),
ifade ettigi hükme baglanmistir.
Bu Tebligde, vergi, beyanname ve YI-ÜFE aylik degisim oranlari tabirleri, 7020 sayili Kanunda tanimlandigi sekilde kullanilmistir.
7020 sayili Kanunun 1 inci maddesinin birinci fikrasinin (a) bendinin (1), (2) ve (3) numarali alt bentlerinde; Maliye Bakanligina bagli tahsil dairelerince takip edilen amme alacaklarindan Kanun kapsamina alinan alacaklar belirtilmistir. Bu hükümler çerçevesinde Kanun kapsamina giren alacaklar, tür ve dönemler itibariyla asagida açiklanmistir.
(1)        Alacagin türü
7020 sayili Kanunun kapsamina, 213 sayili Kanun kapsamina giren vergiler ve vergi cezalari ile bunlara bagli gecikme faizleri, gecikme zamlari gibi fer’i alacaklar girmektedir.
(2)                     Alacagin dönemleri
Kanun kapsamina giren vergiler, vergilendirme dönemleri itibariyla asagida açiklanmistir.
i) 31/3/2017 tarihinden (bu tarih dâhil) önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde ise bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere iliskin vergi ve bunlara bagli vergi cezalari, gecikme faizleri, gecikme zamlari Kanun kapsamindadir.
Konuya iliskin açiklamalar asagida yer almaktadir.
Vergilendirme döneminin bitim tarihi ve beyanname verme süresinin son günü Mart/2017 ayi ve öncesine rastlayan dönemler kapsama girmekte, dönemin bitim tarihi Mart/2017 ayina rastlamakla beraber beyanname verme süresinin son günü Nisan/2017 ayina sirayet edenler kapsama girmemektedir.
Örnegin, 1-15 Mart 2017 vergilendirme dönemine ait petrol ve dogalgaz ürünlerine iliskin özel tüketim vergisinin vergilendirme döneminin bitim tarihi ile beyanname verme süresinin son günü Mart/2017 ayina rastladigindan kapsama girmekte, 16-31 Mart 2017 vergilendirme dönemi ise dönemin bitim tarihi Mart/2017 ayinda olmakla birlikte beyanname verme süresi Nisan/2017 ayina sirayet ettiginden kapsama girmemektedir.
Ayni sekilde, 1-15 Mart 2017 tarihleri arasinda noterler tarafindan tahsil edilen ve dönemi izleyen 7 nci is günü mesai saati bitimine kadar ilgili vergi dairesine yatirilmasi gereken noter harçlari kapsama girmekte, buna karsilik 16-31 Mart 2017 dönemine iliskin olanlar kapsama girmemektedir.
Vergilendirme dönemi aylik olarak belirlenen mükellefiyetler
Subat/2017 vergilendirme dönemi ve önceki dönemler kapsama girmekte, Mart/2017 vergilendirme dönemi ise kapsama girmemektedir.
Vergilendirme döneminin bitim tarihi ve beyanname verme süresinin son günü Mart/2017 ayi ve öncesine rastlayan dönemler kapsama girmekte, Mart/2017 ayindan sonraya rastlayanlar kapsama girmemektedir.
Örnegin, 10-11-12/2016 dönemi (3 aylik) gelir (stopaj) vergisi ve katma deger vergisi kapsama girmekte, 1-2-3/2017 dönemine (3 aylik) iliskin gelir (stopaj) vergisi ve katma deger vergisinin dönemi Mart/2017 itibariyla sonlanmakla birlikte beyanname verme süreleri Nisan/2017 ayina rastladigindan kapsama girmemektedir.
Ayrica, Kanunun 1 inci maddesinin birinci fikrasinin (a) bendinin (1) numarali alt bendinin (aa) alt bendi geregince, gelir ve kurumlar vergisine mahsuben 2017 yilinda ödenmesi gereken geçici vergi de Kanun kapsaminda degildir.
Vergilendirme dönemi yillik olan vergilerde, 2016 takvim yili ve önceki yillara iliskin vergilendirme dönemleri kapsama girmekte, 2017 takvim yilina iliskin vergilendirme dönemi ise kapsama girmemektedir.
2016 takvim yilina iliskin olarak 2017 yilinin Subat ve Mart aylarinda beyan edilen gelir vergisi birinci taksitleri Kanun kapsamina girmekle birlikte, Kanunun 1 inci maddesinin birinci fikrasinin (a) bendinin (1) numarali alt bendinin (aa) alt bendi geregince, 2017 yilinin Haziran ve Temmuz aylarinda ödenmesi gereken gelir vergisinin ikinci taksitleri Kanun kapsamina girmemektedir.
Ayrica, 2016 takvim yilina iliskin olarak Nisan/2017 ayinda beyan edilmesi gereken kurumlar vergisinin Kanun kapsaminda olmadigi tabiidir.
Özel hesap dönemine tabi olan mükellefler bakimindan, özel hesap döneminin sona erdigi tarih ve beyanname verme süresinin son günü 31/3/2017 tarihinden (bu tarih dâhil) önce olanlar kapsama girmekte, bu tarihten sonra olanlar ise kapsama girmemektedir.
2016 yili kist dönemlerine iliskin olup vergi mevzuati geregi 2017 yili içerisinde verilmesi gereken yillik gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinden, beyanname verme süresinin son günü 31/3/2017 tarihinden (bu tarih dâhil) önce olanlar kapsama girmektedir. Ayni sekilde, tasfiye dönemine iliskin olarak verilmesi gereken beyannamelerden kanuni beyanname verme süresi 31/3/2017 tarihinden (bu tarih dâhil) önce olanlar kapsama girmektedir.
Bu vergi türünde, beyanname verme süresinin son günü 31/3/2017 tarihinden (bu tarih dâhil) önce olan ve 7020 sayili Kanunun yayimi tarihi itibariyla vadesi geldigi hâlde ödenmemis ya da ödeme süresi henüz geçmemis olanlar kapsama girmektedir.
2/7/1964 tarihli ve 492 sayili Harçlar Kanununa göre alinan harçlar genel olarak islem aninda beyanname alinmaksizin tahakkuk ettirilerek tahsil edilmektedir. Bununla birlikte, harçlar da 213 sayili Kanun hükümlerine göre tarhiyata konu olabilmektedir.
492 sayili Kanuna göre gayrimenkullerin devir ve iktisap islemleri nedeniyle ödenmesi gereken harç tutari ile ilgili olarak devir ve iktisap tarihinden sonra tarhiyat yapilabilmektedir. Bu çerçevede, devir ve iktisap islemleri nedeniyle, tarh edilip 7020 sayili Kanunun yayimi tarihi itibariyla kesinlesmis bulunan harçlar Kanun kapsamina girmektedir.
492 sayili Kanunun 28 inci maddesi uyarinca tahsili gereken karar ve ilam harçlari ile ayni Kanunun (8) sayili tarifesi uyarinca tahsil edilen yillik harçlardan, Kanunun yayimi tarihi itibariyla vadesi geldigi hâlde ödenmemis olan ya da ödeme süresi henüz geçmemis bulunanlar kapsama girmektedir.
Ücretlilerde asgari geçim indirimi nedeniyle ilgililer veya isverenler adina tarh ve tahakkuk ettirilen gelir vergisi ve bu vergiye bagli cezalar Kanun kapsamindadir. Bu alacaklar için de 31/3/2017 tarihi esas alinacak, aylik ya da üç aylik vergilendirme dönemleri için yukarida yapilan açiklamalar çerçevesinde Kanun kapsamina girip girmedigi tespit edilecektir.
2017 yilina iliskin olarak 31/3/2017 tarihinden (bu tarih dâhil) önce tahakkuk eden motorlu tasitlar vergisi, yillik harçlar gibi alacaklar Kanunun kapsamina girmektedir.
Ancak, Kanunun 1 inci maddesinin birinci fikrasinin (a) bendinin (1) numarali alt bendinin (bb) alt bendi geregince, 2017 yili için tahakkuk eden motorlu tasitlar vergisi ikinci taksiti bu Kanun kapsaminda degildir.
18/2/1963 tarihli ve 197 sayili Motorlu Tasitlar Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinin altinci fikrasi geregince, yil içinde ilk defa kayit ve tescil edilen tasitlara iliskin olup, kayit ve tescilin yapildigi tarih 31/3/2017 tarihinden (bu tarih dâhil) önce olanlara iliskin tahakkuk eden motorlu tasitlar vergisinin birinci taksiti Kanun kapsamina girmekte, bu tarihten sonra olanlar ise girmemektedir.
2017 yilina iliskin olarak yillik tahakkuk etmesi gereken motorlu tasitlar vergisi için yapilan tarhiyatlardan 31/3/2017 tarihine kadar tahakkuk ederek 7020 sayili Kanunun yayimi tarihi itibariyla kesinlesmis olan ve bu tarih itibariyla vadesi geldigi hâlde ödenmemis olan ya da ödeme süresi henüz geçmemis bulunanlar kapsama girmektedir. Ancak, 31/3/2017 tarihinden sonra tahakkuk edenler kapsama girmemektedir.
492 sayili Kanuna bagli (8) sayili tarife uyarinca tahsil edilen ve 2017 yilina iliskin olarak 31/3/2017 tarihinden (bu tarih dâhil) önce tahakkuk eden yillik harçlar kapsama girmektedir.
Vergi aslina bagli olmayan vergi cezalarinda 31/3/2017 tarihinden (bu tarih dâhil) önce yapilan tespitlere iliskin olarak kesilen ve Kanunun yayimi tarihi itibariyla kesinlesmis olup, vadesi geldigi hâlde ödenmemis ya da ödeme süresi henüz geçmemis olanlar kapsamdadir.
Örnegin; Subat/2017 dönemine ait olup 31/3/2017 tarihi saat 00:00’a kadar elektronik ortamda verilmesi gereken mal ve hizmet alimlarina iliskin bildirim formu (Form Ba) ile mal ve hizmet satislarina iliskin bildirim formunun (Form Bs) bu tarihte verilmemesine iliskin tespitler en erken bu tarihin bittigi 00:00 saatinden sonra dolayisiyla 1/4/2017 tarihinde yapilabileceginden, bu tespitlere iliskin vergi aslina bagli olmayan vergi cezalari Kanun kapsamina girmemektedir. Subat/2017 döneminden önceki dönemlere ait söz konusu bildirimler nedeniyle kesilmesi gereken cezalar ise Kanunun yayimi tarihi itibariyla kesinlesmis olmasi sartiyla Kanun kapsamina girmektedir. 
Diger taraftan, vergi aslina bagli olarak kesilen vergi cezalarinda ise verginin ait oldugu dönem dikkate alinarak kapsama girip girmedigi tespit edilecektir.
Kanun kapsamina;
- 21/6/1927 tarihli ve 1111 sayili Askerlik Kanunu,
- Mülga 11/2/1950 tarihli ve 5539 sayili Karayollari Genel Müdürlügü Kurulus ve Görevleri Hakkinda Kanun,
- 10/6/1983 tarihli ve 2839 sayili Milletvekili Seçimi Kanunu,
- 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayili Karayollari Trafik Kanunu,
- 18/1/1984 tarihli ve 2972 sayili Mahalli Idareler ile Mahalle Muhtarliklari ve Ihtiyar Heyetleri Seçimi Hakkinda Kanun,
- 23/5/1987 tarihli ve 3376 sayili Anayasa Degisikliklerinin Halkoyuna Sunulmasi Hakkinda Kanun,
- Mülga 13/4/1994 tarihli ve 3984 sayili Radyo ve Televizyonlarin Kurulus ve Yayinlari Hakkinda Kanun,
- 10/7/2003 tarihli ve 4925 sayili Karayolu Tasima Kanunu,
- 25/4/2006 tarihli ve 5490 sayili Nüfus Hizmetleri Kanunu,
- 25/6/2010 tarihli ve 6001 sayili Karayollari Genel Müdürlügünün Teskilat ve Görevleri Hakkinda Kanun,
- 15/2/2011 tarihli ve 6112 sayili Radyo ve Televizyonlarin Kurulus ve Yayin Hizmetleri Hakkinda Kanun,
hükümlerine göre 31/3/2017 tarihinden (bu tarih dâhil) önce verilen idari para cezalari girmektedir.
7020 sayili Kanun hükümlerine göre, söz konusu idari para cezalarindan, 31/3/2017 tarihinden (bu tarih dâhil) önce verilen ve Kanunun yayimi tarihi itibariyla kesinlesmis olup, vadesi geldigi hâlde ödenmemis ya da ödeme süresi henüz geçmemis olanlar kapsamdadir.
Ancak, 31/3/2017 tarihinden önce verilmekle birlikte Kanunun yayimi tarihi itibariyla kesinlesmemis ya da ilgilisine teblig edilmemis olan idari para cezalari Kanun kapsamina girmemektedir.
21/7/1953 tarihli ve 6183 sayili Amme Alacaklarinin Tahsil Usulü Hakkinda Kanun kapsaminda takip edilen ve 7020 sayili Kanunun 1 inci maddesinin birinci fikrasinin (a) bendinin (3) numarali alt bendi kapsaminda olan alacaklardan, Kanunun yayimi tarihi itibariyla kesinlesmis olup, vadesi geldigi hâlde ödenmemis ya da ödeme süresi henüz geçmemis olan asli ve fer’i amme alacaklarindan takip için vergi dairelerine intikal edenler Kanun kapsamindadir.
Kanunun 1 inci maddesinin birinci fikrasinin (a) bendinin (3) numarali alt bendi kapsamina;
- Ecrimisiller,
- Kaynak Kullanimini Destekleme Fonu (KKDF) alacaklari,
- Destekleme ve Fiyat Istikrar Fonu (DFIF) alacaklari,
- Yüksek Ögrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafindan verilen ögrenim ve katki kredisi alacaklari,
- Dogrudan gelir destegi ödemelerinden geri alinmasi gereken alacaklar,
- 30/6/1934 tarihli ve 2548 sayili Ceza Evleriyle Mahkeme Binalari Insasi Karsiligi Olarak Alinacak Harçlar ve Mahkümlara Ödettirilecek Yiyecek Bedelleri Hakkinda Kanuna göre dogan yiyecek bedelleri,
gibi alacaklardan vergi dairelerine takip için intikal etmis olanlar girmektedir.
Ayrica, 28/3/2002 tarihli ve 4749 sayili Kamu Finansmani ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkinda Kanun kapsaminda olup vergi dairelerine takip için intikal etmis olan amme alacaklari 7020 sayili Kanun kapsamindadir.
6183 sayili Kanunun 58 inci maddesinin besinci fikrasi uyarinca hesaplanan %10 oranindaki zam, 68 inci maddesinin üçüncü fikrasi ile 79 uncu maddesinin dördüncü fikrasi uyarinca hesaplanan %10 oranindaki tazminatlar asli alacak olarak dikkate alinmak suretiyle Kanun kapsaminda yapilandirilacaktir. 
Ancak, Maliye Bakanligina bagli tahsil dairelerince 6183 sayili Kanun kapsaminda takip edilen;
- Adli ve idari para cezalari (Kanun kapsamina giren idari para cezalari hariç),
- Mülga 7/3/1954 tarihli ve 6326 sayili Petrol Kanununa istinaden alinan Devlet hissesi ve Devlet hakki ile 30/5/2013 tarihli ve 6491 sayili Türk Petrol Kanununa istinaden alinan Devlet hissesi,    
- Mülga 22/6/1956 tarihli ve 6747 sayili Seker Kanununa istinaden alinan seker fiyat farki, 
- Mülga 10/9/1960 tarihli ve 79 sayili Milli Korunma Suçlarinin Affina, Milli Korunma Teskilat, Sermaye ve Fon Hesaplarinin Tasfiyesine ve Bazi Hükümler Ihdasina Dair Kanuna istinaden alinan akaryakit fiyat istikrar payi ve akaryakit fiyat farki,
- 4/6/1985 tarihli ve 3213 sayili Maden Kanununa istinaden alinan Devlet hakki ve özel idare payi ile madencilik fonu,
- Mülga 10/8/1993 tarihli ve 491 sayili Denizcilik Müstesarliginin Kurulus ve Görevleri Hakkinda Kanun Hükmünde Kararname ile 26/9/2011 tarihli ve 655 sayili Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanliginin Teskilat ve Görevleri Hakkinda Kanun Hükmünde Kararnameye istinaden alinan kilavuzluk ve römorkörcülük hizmet paylari,
7020 sayili Kanun kapsami disinda tutulmustur.
7020 sayili Kanunun 1 inci maddesinin birinci fikrasinin (ç) bendi geregince, il özel idarelerinin, 6183 sayili Kanun kapsaminda takip edilen, vadesi 31/3/2017 tarihinden (bu tarih dâhil) önce olan ve 7020 sayili Kanunun yayimi tarihi itibariyla kesinlesmis bulunmakla birlikte, ödenmemis asli ve fer’i amme alacaklari Kanun kapsamina girmektedir.
Ancak, ayni bent ile il özel idarelerinin, idari para cezasi ve 3213 sayili Kanundan kaynaklanan özel idare payi alacaklari Kanun kapsami disinda tutulmustur.
 
7020 sayili Kanunun 1 inci maddesinin birinci fikrasinin (d) ve (e) bentleri ile belediyelerin anilan Kanun kapsamina giren alacaklari sayilmis olup bu alacaklar asagida belirtilmistir.
- 31/3/2017 tarihinden (bu tarih dâhil) önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde ise bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere iliskin vergi ve bunlara bagli vergi cezalari, gecikme faizleri, gecikme zamlarindan,
- 2017 yilina iliskin olarak 31/3/2017 tarihinden (bu tarih dâhil) önce tahakkuk eden vergi ve bunlara bagli vergi cezalari, gecikme faizleri, gecikme zamlarindan,
kesinlesmis olup, 7020 sayili Kanunun yayimi tarihi itibariyla vadesi geldigi hâlde ödenmemis ya da ödeme süresi henüz geçmemis bulunan alacaklar kapsama girmektedir.
Belediyelerin 213 sayili Kanun kapsamina giren alacaklarinin dönemleri bu Tebligin (I/B-1-a) bölümünde açiklandigi sekilde tespit edilecektir.
Örnegin, Subat/2017 dönemine ait ilan ve reklam vergisi kapsama girmekte, Mart/2017 dönemine ait ilan ve reklam vergisi ise beyannamenin Nisan/2017 ayinda verilmesi gerektiginden kapsama girmemektedir. Ayni sekilde, Subat/2017 dönemine ait haberlesme vergisi kapsama girmekte, Mart/2017 dönemine ait haberlesme vergisi ise kapsama girmemektedir.
7020 sayili Kanunun 1 inci maddesinin birinci fikrasinin (d) bendinin (1) numarali alt bendi geregince, 2017 yilina iliskin emlak vergisi, emlak vergisi üzerinden hesaplanan tasinmaz kültür varliklarinin korunmasina katki payi ile isyeri ve diger sekillerde kullanilan binalara ait çevre temizlik vergisi Kanun kapsamina girmemektedir.
Ayrica, 2017 yilina iliskin olarak 31/3/2017 tarihinden önce yillik olarak tahakkuk eden ve 26/5/1981 tarihli ve 2464 sayili Belediye Gelirleri Kanununun 16 nci maddesine istinaden belediye meclislerince taksitle ödenmesi uygun görülen ilan ve reklam vergisi alacaklarindan kesinlesmis olup, 7020 sayili Kanunun yayimi tarihi itibariyla vadesi geldigi hâlde ödenmemis ya da ödeme süresi henüz geçmemis bulunan alacaklar kapsama girmektedir.
Diger taraftan, 2464 sayili Kanun geregince alinan ve 31/3/2017 tarihinden önce tahakkuk eden yol harcamalarina katilma payi, kanalizasyon harcamalarina katilma payi ve su tesisleri harcamalarina katilma payindan olusan belediye alacaklarindan kesinlesmis olup, 7020 sayili Kanunun yayimi tarihi itibariyla vadesi geldigi hâlde ödenmemis ya da ödeme süresi henüz geçmemis bulunan alacaklar kapsama girmektedir.
Belediyelerin bu Tebligin (I/Ç-1) bölümünde açiklanan alacaklarinin yani sira, 6183 sayili Kanun kapsaminda takip edilen, vadesi 31/3/2017 tarihinden (bu tarih dâhil) önce olan ve 7020 sayili Kanunun yayimi tarihi itibariyla kesinlesmis bulunmakla birlikte, ödenmemis asli ve fer’i amme alacaklari da Kanun kapsamina alinmistir.
Ancak, 6183 sayili Kanun kapsaminda takip edilmekle birlikte belediyelerce verilen idari para cezalari ile 2464 sayili Kanunun mükerrer 97 nci maddesinin (b) fikrasi geregince, belediye sinirlari ve mücavir alanlar içinde faaliyet gösteren maden isletmelerince 3213 sayili Kanunun 14 üncü maddesinde yer alan paylara ilaveten belediyelere ödenmesi gereken paylar, Kanun kapsami disinda tutulmustur. 
7020 sayili Kanunun 1 inci maddesinin birinci fikrasinin (d) bendinin (2) numarali alt bendinde, 2464 sayili Kanunun 97 nci maddesine göre tahsili gereken, vadesi 31/3/2017 tarihinden (bu tarih dâhil) önce olan ve 7020 sayili Kanunun yayimi tarihi itibariyla kesinlesmis bulunmakla birlikte, ödenmemis ücret alacaklari ile bunlara bagli fer’i alacaklar da Kanun kapsamina alinmistir.
Örnegin, belediyelere ait is makinelerinin 2464 sayili Kanunun 97 nci maddesinin verdigi yetkiye istinaden kiralanmasi sebebiyle ödenmesi gereken kira ücretinin vadesi 31/3/2017 tarihinden (bu tarih dâhil) önce ise Kanun kapsamina girmekte, bu tarihten sonra ise girmemektedir.
Diger taraftan, belediyelerin gayrimenkul kira alacaklari 7020 sayili Kanun kapsamina girmemektedir.
7020 sayili Kanunun 1 inci maddesinin birinci fikrasinin (d) bendinin (3) numarali alt bendi ile 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayili Belediye Kanunu kapsamindaki belediyelerin, su abonelerinden; vadesi 31/3/2017 tarihinden (bu tarih dâhil) önce olup, 7020 sayili Kanunun yayimi tarihi itibariyla kesinlesmis bulunmakla birlikte, ödenmemis olan su, atik su ve kati atik ücreti alacaklari ile bunlara bagli fer’i alacaklari (sözlesmelerde düzenlenen her türlü ceza ve zamlar dâhil) Kanun kapsamindadir.
Örnegin, su kullanim dönemi 15 Subat 2017 ila 15 Mart 2017 olan su alacaginin faturada yer alan son ödeme tarihi Mart/2017 ayi içerisine rastladigi takdirde Kanun kapsamina girmekte, Nisan/2017 ayina rastladigi takdirde Kanun kapsamina girmemektedir.
 
7020 sayili Kanunun 1 inci maddesinin birinci fikrasinin (d) bendinin (4) numarali alt bendi ile büyüksehir belediyelerinin, 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayili Çevre Kanununun 11 inci maddesine göre, vadesi 31/3/2017 tarihinden (bu tarih dâhil) önce olup, 7020 sayili Kanunun yayimi tarihi itibariyla kesinlesmis bulunmakla birlikte, ödenmemis olan kati atik ücreti alacaklari ile bunlara bagli fer’i alacaklari (sözlesmelerde düzenlenen her türlü ceza ve zamlar dâhil) Kanun kapsamindadir.
7020 sayili Kanunun 1 inci maddesinin birinci fikrasinin (e) bendinde, 20/11/1981 tarihli ve 2560 sayili Istanbul Su ve Kanalizasyon Idaresi Genel Müdürlügü Kurulus ve Görevleri Hakkinda Kanun kapsamindaki büyüksehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin alacaklarina yönelik düzenleme yapilmis ve bu idarelerin, vadesi 31/3/2017 tarihinden (bu tarih dâhil) önce olup, 7020 sayili Kanunun yayimi tarihi itibariyla kesinlesmis bulunmakla birlikte, ödenmemis bulunan su ve atik su bedeli alacaklari ile bu alacaklara bagli faiz, gecikme faizi, gecikme zammi gibi fer’i alacaklari (sözlesmelerde düzenlenen her türlü ceza ve zamlar dâhil) Kanun kapsamina alinmistir.
II- ALACAKLARIN YAPILANDIRILMASINA ILISKIN AÇIKLAMALAR
7020 sayili Kanunun 2 nci maddesinde, Kanun kapsamina giren alacaklarin ne sekilde yapilandirilacagi düzenlenmistir.
Kanun kapsaminda alacaklarin yapilandirilarak ödenebilmesi için bu alacaklarin;
- Kanunun 1 inci maddesinde belirtilen tür ve dönemden kaynakli bir alacak olmasi,
- “kesinlesmis alacak” olmasi,
- Kanunun yayimi tarihi itibariyla vadesi geldigi hâlde ödenmemis ya da ödeme süresi henüz geçmemis olmasi (Kanunun 1 inci maddesinin birinci fikrasinin (ç), (d) ve (e) bendinde vadesi 31/3/2017 tarihi ve öncesi olarak belirlenen alacaklar için bu tarih ve öncesinin esas alinmasi),
sarttir.
Buna göre, bir alacagin 7020 sayili Kanun kapsaminda yapilandirilarak ödenebilmesi için bu üç sartin bir arada bulunmasi gerekmektedir.
7020 sayili Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fikrasinin (a) bendinde, ilgili maddelerde yer alan özel hükümler sakli kalmak kaydiyla Kanundan yararlanmak isteyen borçlularin 30/6/2017 tarihi sonuna kadar ilgili idareye basvuruda bulunmasi sarti getirilmistir.
Buna göre, Maliye Bakanligina, il özel idarelerine, belediyelere, büyüksehir belediyelerine, büyüksehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerine bagli tahsil dairelerine olan ve bu Kanun kapsamina giren borçlarini yapilandirarak ödemek isteyen borçlularin,      30 Haziran 2017 tarihine (bu tarih dâhil) kadar borçlu bulunduklari tahsil dairelerine yazili olarak basvurmalari gerekmektedir.
Maliye Bakanligina bagli vergi dairelerine olan borçlari için Kanun hükümlerinden yararlanmak isteyen borçlular, bagli bulunduklari vergi dairesine dogrudan basvurabilecekleri gibi posta yoluyla veya Gelir Idaresi Baskanliginin internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden basvuruda bulunabileceklerdir.
 
Ayrica, borçlular motorlu tasitlar vergisi ve/veya tasitla iliskili idari para cezalari için bulunduklari ildeki/ilçedeki motorlu tasitlar vergisini tahsile yetkili vergi dairelerine de basvuru yapabileceklerdir. Bu takdirde, ödeme planlari mükelleflerin bagli olduklari vergi daireleri tarafindan tanzim edilecek ve mükelleflere ödeme planlari müracaat ettikleri vergi dairesinde imza karsiliginda elden, gerekli sartlarin bulunmasi kosuluyla (www.gib.gov.tr) internet adresi üzerinden dogrudan verilebilecektir.
Bu Teblig ekinde yer alan basvuru dilekçeleri (Ek:2/A, 2/B, 2/C, 2/D), Maliye Bakanligina bagli vergi dairelerine ödenecek kesinlesmis alacaklar için Kanundan yararlanmak isteyen borçlularca kullanilmak üzere düzenlenmis olup alacakli diger idarelerce örnege uygun basvuru dilekçelerinin hazirlanarak borçlularin kullanimina sunulmasi icap etmektedir. 
Borçlularin birden fazla vergi dairesine olan borçlari için Kanundan yararlanma talebinde bulunmalari hâlinde, her bir vergi dairesine ayri ayri basvurmalari gerekmektedir.
213 ve 6183 sayili Kanunlar ile diger kanunlarda yer alan sorumluluk düzenlemeleri nedeniyle mirasçilar, kefiller, sirket ortaklari ve kanuni temsilciler gibi amme borçlusu sayilan kisiler sorumlu olduklari tutarlar dikkate alinarak ilgili vergi dairesine yazili basvuru yapmak suretiyle 7020 sayili Kanun hükümlerinden yararlanabileceklerdir. Dolayisiyla bu kisilerin Kanundan yararlanabilmek için Gelir Idaresi Baskanliginin internet adresi üzerinden basvurmalari mümkün bulunmamaktadir.
Borçlular, Kanun kapsamina giren toplam borçlari için Kanundan yararlanabilecekleri gibi talep ettikleri dönem ve türler açisindan da Kanundan yararlanabileceklerdir. Ancak, motorlu tasitlar vergisi mükelleflerinin, her bir tasit itibariyla hesaplanacak toplam borç tutari için basvuruda bulunmalari zorunludur.
7020 sayili Kanunun 2 nci maddesinin besinci fikrasinda yer alan hüküm geregince, Kanunun kapsadigi dönemlere iliskin olup bu Kanunun yayimi tarihi itibariyla yargi karari ile kesinlestigi hâlde Vergi Mahkemesi/Bölge Idare Mahkemesi/Danistay Kararina Göre Vergi/Ceza Ihbarnamesinin mükellefe teblig edilmemis olmasi nedeniyle ödeme süresi olusmamis alacaklar için maddeden yararlanmak isteyen mükellefler, basvuru dilekçesinde bu hususu ayrica belirteceklerdir.
Diger taraftan, 6183 sayili Kanunun 5 inci maddesi kapsaminda vergi dairelerince Gümrük ve Ticaret Bakanligina bagli tahsil daireleri adina niyabeten takip edilen alacaklar için vergi dairelerine basvurulmasi mümkün bulunmayip, bu yöndeki taleplerin ilgili gümrük idaresine yapilmasi gerekmektedir.
7020 sayili Kanunun 3 üncü maddesinin onbesinci fikrasi geregince, Kanun hükümlerinden yararlanmanin sartlarindan birisi de dava açilmamasi, açilmis davalardan vazgeçilmesi ve kanun yollarina basvurulmamasi oldugundan, bu Kanundan yararlanmak üzere basvuran borçlularin, takip ve tahsilat islemlerinden dolayi açtiklari davalardan da (ihtirazi kayitla verilen beyannameye konu alacaklar için Kanundan yararlanmak isteyenlerin alacaga iliskin olarak açmis olduklari davalar dâhil) vazgeçmeleri gerekmektedir.
Öte yandan, elektronik ortamda Kanundan yararlanmak için basvuruda bulunan borçlularin, yararlanmak istedikleri borçlariyla ilgili davalar bulunmasi hâlinde ilgili vergi dairesine ayrica yazili olarak da basvurmalari sarttir.
7020 sayili Kanunun 2 nci maddesinde, Kanun kapsaminda yapilandirilarak ödenecek tutarin tespitinde uygulanacak esaslar belirlenmis ve alacak asillari üzerinden hesaplanan faiz, gecikme faizi, gecikme zammi gibi fer’i amme alacaklari yerine YI-ÜFE aylik degisim oranlari kullanilarak hesaplanacak YI-ÜFE tutarinin alacak asillari ile birlikte ödenmesi kurali getirilmistir.
Madde kapsaminda, yapilandirilarak ödenecek alacaklarin tespitinde asagida yapilan açiklamalarin dikkate alinmasi gerekmektedir.
YI-ÜFE tutari, fer’i alacaklar için esas alinan hesaplama yöntemleri kullanilarak tespit edilecektir.
YI-ÜFE tutarinin hesaplanmasinda, 213 sayili Kanuna göre hesaplanan gecikme faizi ve 6183 sayili Kanuna göre hesaplanan gecikme zamminin hesaplama yöntemi ve hesaplama süreleri degistirilmeyecek, sadece aylik gecikme faizi/gecikme zammi orani yerine YI-ÜFE aylik degisim oranlari kullanilacaktir.
YI-ÜFE tutari, gecikme faizi veya gecikme zammi disinda Kanun kapsamina giren diger fer’i alacaklar yerine de hesaplanabilmektedir. Bu durumda da ilgili fer’i alacagin hesaplama yöntemi kullanilarak ödenecek YI-ÜFE tutari bulunacaktir.
Ayrica, YI-ÜFE tutari, 31/10/2016 tarihine kadar (bu tarih dâhil) Türkiye Istatistik Kurumunun her ay için belirledigi aylik degisim oranlari, 1/11/2016 tarihinden itibaren Kanunun yayimlandigi Mayis 2017 ayi dâhil geçen süreye her ay için aylik %0,35 orani esas alinmak suretiyle hesaplanacaktir.
YI-ÜFE hesaplamalarinda ilk aya iliskin esas alinacak YI-ÜFE aylik degisim orani, alacagin vadesinin rastladigi ay için açiklanmis olan orandir. Alacagin vade tarihinin ayin son günü olmasi hâlinde de hesaplamalarda baslangiç orani olarak kullanilacak YI-ÜFE aylik degisim orani, vade tarihinin rastladigi ay için belirlenmis oran olacaktir.
Türkiye Istatistik Kurumunca, Ocak/1980 ayindan Ekim/2016 ayina ait açiklanan    YI-ÜFE aylik degisim oranlari ile 1/11/2016 tarihinden itibaren esas alinacak aylik oran ekli tabloda (Ek:1) yer almaktadir. YI-ÜFE tutarlarinin tespitinde kullanilacak olan YI-ÜFE aylik degisim oranlarinin eksi deger çikmasi durumunda bu oranlar da hesaplamada eksi deger olarak dikkate alinacaktir. Hesaplamaya konu döneme iliskin olarak YI-ÜFE aylik degisim oranlarinin toplami eksi deger oldugu takdirde alacak asillari üzerinden hesaplanan fer’iler yerine alinmasi gereken YI-ÜFE tutari sifir kabul edilecektir.
Örnek 1- 24/8/2015 vadeli bir verginin Kanunun yayimi tarihi itibariyla ödenmemis olmasi hâlinde bu vergiye %29,4934 oraninda hesaplanmasi gereken gecikme zammi yerine YI-ÜFE aylik degisim oranlari toplami asagidaki sekilde hesaplanacaktir.
YI-ÜFE Orani ve Hesaplanacak Süre
SÜRE
ESAS ALINACAK ORAN (%)
  25/8/2015 - 24/9/2015 için Agustos ayina ait YI-ÜFE orani
0,98
  25/9/2015 - 24/10/2015 için Eylül ayina ait YI-ÜFE orani
1,53
25/10/2015 - 24/11/2015 için Ekim ayina ait YI-ÜFE orani
-0,2
25/11/2015 - 24/12/2015 için Kasim ayina ait YI-ÜFE orani
-1,42
25/12/2015 - 24/1/2016 için Aralik ayina ait YI-ÜFE orani
-0,33
  25/1/2016 - 24/2/2016 için Ocak ayina ait YI-ÜFE orani
0,55
  25/2/2016 - 24/3/2016 için Subat ayina ait YI-ÜFE orani
-0,2
  25/3/2016 - 24/4/2016 için Mart ayina ait YI-ÜFE orani
0,4
  25/4/2016 - 24/5/2016 için Nisan ayina ait YI-ÜFE orani
0,52
  25/5/2016 - 24/6/2016 için Mayis ayina ait YI-ÜFE orani
1,48
  25/6/2016 - 24/7/2016 için Haziran ayina ait YI-ÜFE orani
0,41
  25/7/2016 - 24/8/2016 için Temmuz ayina ait YI-ÜFE orani
0,21
  25/8/2016 - 24/9/2016 için Agustos ayina ait YI-ÜFE orani
0,08
  25/9/2016 - 24/10/2016 için Eylül ayina ait YI-ÜFE orani
0,29
25/10/2016 - 24/11/2016 için Ekim ayina ait YI-ÜFE orani
0,84
25/11/2016 - 24/12/2016 için Kasim ayina ait YI-ÜFE orani
0,35
25/12/2016 - 24/1/2017 için Aralik ayina ait YI-ÜFE orani
0,35
  25/1/2017 - 24/2/2017 için Ocak ayina ait YI-ÜFE orani
0,35
  25/2/2017 - 24/3/2017 için Subat ayina ait YI-ÜFE orani
0,35
  25/3/2017 - 24/4/2017 için Mart ayina ait YI-ÜFE orani
0,35
  25/4/2017 - 24/5/2017 için Nisan ayina ait YI-ÜFE orani
0,35
  25/5/2017 - 26/5/2017 için
Mayis ayina ait YI-ÜFE orani
[(0,35/100)/30x100]x2*
0,0234
 
TOPLAM YI-ÜFE ORANI
7,2634
*Gecikme zamminin ay kesrine isabet eden günleri için YI-ÜFE tutarinin hesaplanmasinda, ilgili ay   YI-ÜFE aylik degisim orani 30’a bölünmek suretiyle (YI-ÜFE aylik degisim orani/100/30=) bulunacak günlük oran kullanilacaktir. Bulunacak rakamin virgülden sonraki 6 hanesi hesaplamalarda kullanilacak olup, 7 nci ve devam eden hanelerde bir sayi bulunmasi hâlinde 6 nci hane bir üst sayiya tamamlanacak ve bulunan rakam 100 sayisi ile çarpilmak suretiyle günlük YI-ÜFE orani bulunacaktir. Bulunan günlük oran geçen gün sayisi ile çarpilarak ay kesrine isabet eden toplam YI-ÜFE orani bulunacaktir.
Toplam YI-ÜFE aylik degisim orani ile vergi asli çarpilmak suretiyle gecikme zammi yerine ödenmesi gereken YI-ÜFE tutari hesaplanacaktir.
Bu tutar, vergi asli ile toplanarak Kanuna göre yapilandirilan alacak tutari bulunacaktir.
Örnek 2- 30/6/2016 vadeli yillik gelir vergisi ikinci taksitinin Kanunun yayimi tarihi itibariyla ödenmemis olmasi hâlinde bu vergiye %15,2142 oraninda hesaplanmasi gereken gecikme zammi yerine toplam YI-ÜFE orani asagidaki sekilde hesaplanacaktir.
YI-ÜFE Orani ve Hesaplanacak Süre
SÜRE
ESAS ALINACAK ORAN (%)
    1/7/2016 - 31/7/2016 için Haziran ayina ait YI-ÜFE orani
0,41
    1/8/2016 - 31/8/2016 için Temmuz ayina ait YI-ÜFE orani
0,21
    1/9/2016 - 30/9/2016 için Agustos ayina ait YI-ÜFE orani
0,08
  1/10/2016 - 31/10/2016 için Eylül ayina ait YI-ÜFE orani
0,29
  1/11/2016 - 30/11/2016 için Ekim ayina ait YI-ÜFE orani
0,84
  1/12/2016 - 31/12/2016 için Kasim ayina ait YI-ÜFE orani
0,35
   1/1/2017 - 31/1/2017 için Aralik ayina ait YI-ÜFE orani
0,35
   1/2/2017 - 28/2/2017 için Ocak ayina ait YI-ÜFE orani
0,35
   1/3/2017 - 31/3/2017 için Subat ayina ait YI-ÜFE orani
0,35
   1/4/2017 - 30/4/2017 için Mart ayina ait YI-ÜFE orani
0,35
   1/5/2017 - 26/5/2017 için
Nisan ayina ait YI-ÜFE orani
[(0,35/100)/30x100]x26
0,3042
TOPLAM YI-ÜFE ORANI
3,8842
 
Toplam YI-ÜFE aylik degisim orani ile vergi asli çarpilmak suretiyle gecikme zammi yerine ödenmesi gereken YI-ÜFE tutari hesaplanacaktir.
Bu tutar, vergi asli ile toplanarak Kanuna göre yapilandirilan alacak tutari bulunacaktir.
Gecikme zamminin günlük olarak hesaplanmasi gerektigi hallerde, bu sürelere uygulanmasi gereken YI-ÜFE aylik degisim orani da Seri:A Sira No:1 Tahsilat Genel Tebliginde yapilan düzenlemeler çerçevesinde günlük olarak bulunacaktir.
6183 sayili Kanunun 51 inci maddesinde yer alan asgari gecikme zammi tutari, gecikme zammi yerine alinacak YI-ÜFE tutari için de uygulanacaktir.
6183 sayili Kanunun 52 nci maddesine göre gecikme zammi tatbik süresini durduran iflas ve aciz halleri söz konusu ise gecikme zammi uygulanmayan süreye YI-ÜFE aylik degisim orani da uygulanmayacak, bu hallerin varligi YI-ÜFE uygulanan süreyi de durduracaktir.
6183 sayili Kanunun 53 üncü maddesi uyarinca, belediye sinirlari disindaki köylerde tahsildarlar tarafindan tahsil edilen ve tahsildarin ilk ugradigi zaman ödeme yapilmadigi takdirde %10 oraninda uygulanan gecikme zammi yerine, tahsildarin ilk ugradigi aydaki     YI-ÜFE aylik degisim orani uygulanacaktir.
Ödenmemis Vergiler
Kanunun 2 nci maddesinin birinci fikrasinin (a) bendi kapsamina, Kanunun kapsadigi dönemlere iliskin olan ve Kanunun yayimlandigi 27/5/2017 tarihi itibariyla kesinlesmis olup, bu tarihe kadar (bu tarih dâhil) vadesi geldigi hâlde ödenmemis vergiler girmektedir.
Madde kapsaminda ödenecek alacak tutarinin tespiti için vergi asillarina;
- vade tarihinden, Kanunun yayimi tarihine kadar geçen süre için gecikme zammi yerine,
- daha önce hesaplanmis gecikme faizi olmasi hâlinde, bu faizin hesaplandigi süre dikkate alinarak, gecikme faizi yerine,
YI-ÜFE aylik degisim oranlari esas alinarak YI-ÜFE tutari hesaplanacaktir.
YI-ÜFE tutari, vergi asli ile toplanarak Kanuna göre yapilandirilan alacak tutari bulunacaktir.
Yapilandirilan alacak tutarinin, Kanunda öngörülen süre ve sekilde ödenmesi hâlinde vergi aslina iliskin gecikme zammi, gecikme faizi, vergi aslina bagli vergi cezalari ile bu cezalara uygulanan gecikme zamlarinin tamaminin tahsilinden vazgeçilecektir.
Örnek 3- 26/1/2014 vadeli 13.400,00 TL gelir (stopaj) vergisi süresinde ödenmemistir. Bu Kanunun yayimi tarihine kadar 7.504,00 TL gecikme zammi hesaplanmistir. Kanunun yayimi tarihi itibariyla toplam borç tutari 20.904,00 TL’dir.
Bu Kanundan yararlanmak üzere basvuruda bulunulmasi hâlinde, vergi aslina uygulanan gecikme zammi yerine YI-ÜFE aylik degisim oranlari kullanilarak YI-ÜFE tutari hesaplanacaktir.
Buna göre, gecikme zamminin hesaplandigi süre, gecikme zammi tutari, gecikme zammi yerine uygulanacak toplam YI-ÜFE orani ve YI-ÜFE tutari asagidaki sekilde olacaktir.
 
Gecikme Zammi Hesaplanan Süre
Alacak Asli Tutari
(TL)
Toplam Gecikme Zammi Orani
Gecikme Zammi Tutari
(TL)
Toplam YI-ÜFE Orani
YI-ÜFE Tutari
(TL)
27/1/2014 - 26/5/2017
13.400,00
%56
7.504,00
%18,55
2.485,70
 
Buna göre, ödenecek tutar ile tahsilinden vazgeçilen alacak tutari asagidaki gibi olacaktir.
 
Ödenecek Tutar
 
Gelir (Stopaj) Vergisi
:
13.400,00 TL
 
YI-ÜFE Tutari (Vergi Aslina Uygulanan Gecikme Zammi Yerine)
:
           2.485,70 TL
 
TOPLAM
:
15.885,70 TL
 
Tahsilinden Vazgeçilen Alacaklar
Vergi Aslina Uygulanan Gecikme Zammi
:
7.504,00 TL
           
 
Yukarida belirtilen sekilde hesaplanan toplam 15.885,70 TL tutarin Kanunda öngörülen süre ve sekilde ödenmesi hâlinde, toplam 7.504,00 TL tutarindaki alacagin tahsilinden vazgeçilecektir.
Örnek 4- 2012 vergilendirme dönemine iliskin olarak 25/3/2013 tarihine kadar elektronik ortamda verilmesi gereken yillik gelir vergisi beyannamesi verilmemistir. Yapilan inceleme sonucunda, 2012 dönemi için 42.000,00 TL gelir vergisi tarh edilmesi ve bir kat vergi ziyai cezasi ile 1.170,00 TL özel usulsüzlük cezasi kesilmesi gerektigi tespit edilmistir. Vergi/ceza ihbarnamesi 17/4/2014 tarihinde mükellefe teblig edilmistir. Inceleme sonucu yapilan bu tarhiyat 17/5/2014 tarihinde tahakkuk etmis ve Kanunun yayimi tarihine kadar herhangi bir ödemede bulunulmamistir. Bu tarhiyata göre tahakkuk eden vergi, vergi ziyai cezasi, özel usulsüzlük cezasi, gecikme faizi ve gecikme zamlari su sekildedir.
 
Gelir Vergisi
:
42.000,00 TL
Vergi Ziyai Cezasi
:
42.000,00 TL
Özel Usulsüzlük Cezasi
:
1.170,00 TL
Gecikme Faizi
:
  6.468,00 TL
Vergi Aslina Uygulanan Gecikme Zammi
:
20.599,61 TL
Vergi Ziyai Cezasina Uygulanan Gecikme Zammi
:
20.599,61 TL
TOPLAM
 
132.837,22 TL
 
Bu Kanundan yararlanmak üzere basvuruda bulunulmasi hâlinde, ödenecek tutar ile tahsilinden vazgeçilen alacak tutarlari asagidaki gibi olacaktir.
Vergi aslina bagli olmaksizin kesilmis olan ve Kanun kapsamina giren vergi cezalarinin Kanundan yararlanilarak ödenmek istenmesi hâlinde, Kanunun 2 nci maddesinin birinci fikrasinin (b) bendi geregince bu cezalarin %50’sinin ödenmesi sartiyla, cezanin geri kalan %50’sinin tahsilinden vazgeçilecektir.
Vergi aslina uygulanan gecikme faizi ve gecikme zammi yerine YI-ÜFE aylik degisim oranlari kullanilarak, YI-ÜFE tutari hesaplanacaktir.
Buna göre, örnek olayda gecikme faizinin hesaplandigi süre, gecikme faizi tutari, bu sürelere iliskin toplam YI-ÜFE oranlari ve YI-ÜFE tutarlari asagida gösterilmistir.
 
Açiklama: ecblank
Gecikme Faizi Hesaplanan Süre
Alacak Asli Tutari
(TL)
Toplam Gecikme Faizi Orani
Gecikme Faizi Tutari (TL)
Toplam YI-ÜFE Orani
YI-ÜFE Tutari
(TL)
I. Taksit
1/4/2013-17/5/2014
21.000,00
%18,20
3.822,00
%12,53
2.631,30
II. Taksit
1/8/2013-17/5/2014
21.000,00
%12,60
2.646,00
%9,77
2.051,70
TOPLAM
Açiklama: ecblank
42.000,00
Açiklama: ecblank
6.468,00
Açiklama: ecblank
4.683,00
 
Gecikme zamminin hesaplandigi süre, gecikme zammi tutari, gecikme zammi yerine uygulanacak toplam YI-ÜFE orani ve YI-ÜFE tutari asagidaki sekildedir.
Gecikme Zammi Hesaplanan Süre
Alacak Asli Tutari
(TL)
Toplam Gecikme Zammi Orani
Gecikme Zammi Tutari
(TL)
Toplam YI-ÜFE Orani
YI-ÜFE Tutari
(TL)
18/6/2014 -26/5/2017
42.000,00
(Gelir V.)
%49,3736
20.736,91
%13,6453
5.731,03
18/6/2014 -26/5/2017
42.000,00
(Vergi Ziyai Cezasi)
%49,3736
20.736,91
-----
-----
 
Ödenecek Tutar    
Gelir Vergisi :
42.000,00 TL
Özel Usulsüzlük Cezasi (1.170,00 x %50=) :
585,00 TL
YI-ÜFE Tutari (Gecikme Faizi Yerine) :
  4.683,00 TL
YI-ÜFE Tutari (Vergi Aslina Uygulanan Gecikme Zammi Yerine) :
5.731,03 TL
TOPLAM :
52.999,03 TL
 
Tahsilinden Vazgeçilen Alacaklar
 
 
Vergi Ziyai Cezasi
:
     42.000,00 TL
Özel Usulsüzlük Cezasi (1.070,00 x %50=)
:
585,00 TL
Gecikme Faizi
:
6.468,00 TL
Vergi Aslina Uygulanan Gecikme Zammi
:
20.736,91 TL
Vergi Ziyai Cezasina Uygulanan Gecikme Zammi
:
20.736,91 TL
TOPLAM
:
90.526,82 TL
 
Yukarida belirtilen sekilde hesaplanan toplam 52.999,03 TL’nin Kanunda öngörülen süre ve sekilde ödenmesi durumunda, toplam 90.526,82 TL tutarindaki alacagin tahsilinden vazgeçilecektir.
3- Kanunun Yayimi Tarihi Itibariyla Kesinlesmis ve Ödeme Süresi Henüz Geçmemis Vergiler
7020 sayili Kanunun 2 nci maddesinin birinci fikrasinin (a) bendinde, Kanunun yayimlandigi 27/5/2017 tarihi itibariyla kesinlestigi hâlde ödeme süresi henüz geçmemis bulunan alacaklar için de Kanun hükmünden yararlanilabilecegi belirtilmistir.
Buna göre, muhtelif sekillerde kesinlesen ve Kanunun yayimi tarihi itibariyla ödeme süresi henüz geçmemis olan alacaklar hakkinda, asagida açiklanan hususlar ve bu Tebligin önceki bölümlerinde yer alan açiklamalar dikkate alinarak islem tesis edilecektir.
7020 sayili Kanunun yayimlandigi 27/5/2017 tarihi itibariyla (bu tarih dâhil) 213 sayili Kanunun gerek uzlasma gerekse tarhiyat öncesi uzlasma hükümlerinden yararlanilarak uzlasma saglanmis ancak ödeme süresi henüz geçmemis borcu olan mükellefler, uzlasma sonucu tahakkuk eden vergi ve ceza tutarlari ile hesaplanan gecikme faizleri dikkate alinarak Kanun hükümlerinden yararlanabileceklerdir.
Örnek 5- 24/6/2016 tarihinde verilmesi gereken katma deger vergisi beyannamesi süresinde verilmemistir. Mükellefin defter ve belgeleri üzerinde yapilan inceleme sonucu adina 60.000,00 TL katma deger vergisi tarh edilerek bir kat vergi ziyai cezasi ile 1.370,00 TL özel usulsüzlük cezasi kesilmesi gerektigi tespit edilmistir. Buna iliskin vergi/ceza ihbarnamesi 3/4/2017 tarihinde mükellefe teblig edilmistir.
Mükellef, 12/4/2017 tarihinde uzlasma talebinde bulunmus, 5/5/2017 tarihi uzlasma günü olarak verilmis ve ayni gün varilan uzlasma sonucuna göre, vergi dairesince asagida yazili tutarlar tahakkuk ettirilmistir.
 
Katma Deger Vergisi              :
50.000,00 TL
Vergi Ziyai Cezasi  :
6.000,00 TL
Özel Usulsüzlük Cezasi :
1.370,00 TL
Gecikme Faizi         :
7.000,00 TL
TOPLAM              :
64.370,00 TL
 
Mükellefin Kanundan yararlanmak üzere basvuruda bulunmasi hâlinde, Kanunun yayimi tarihi itibariyla uzlasma sonucu tahakkuk eden alacaklarin ödeme süresi henüz geçmemis (vade tarihi: 4/6/2017) oldugundan, Kanun hükmüne göre ödenecek tutar ile tahsilinden vazgeçilen alacak tutari asagidaki sekilde olacaktir.
Gecikme Faizi Hesaplanan Süre
Alacak Asli Tutari
(TL)
Toplam Gecikme Faizi Orani
Gecikme Faizi Tutari
(TL)
Toplam YI-ÜFE Orani
YI-ÜFE Tutari
(TL)
27/6/2016-5/5/2017
50.000,00
%14,00
7.000,00
%3,58
1.790,00
 
Ödenecek Tutar
 
 
Katma Deger Vergisi                                                     
:
50.000,00 TL
Özel Usulsüzlük Cezasi (1.370,00 x %50=)
:
685,00 TL
YI-ÜFE Tutari (Gecikme Faizi Yerine)
:
1.790,00 TL
TOPLAM
:
52.475,00 TL
 
Tahsilinden Vazgeçilen Alacaklar
 
 
Vergi Ziyai Cezasi
:
6.000,00 TL
Özel Usulsüzlük Cezasi (1.370,00 x %50=)
:
685,00 TL
Gecikme Faizi
:
7.000,00 TL
TOPLAM
:
13.685,00 TL
 
Yukarida belirtilen sekilde hesaplanan toplam 52.475,00 TL’nin Kanunda öngörülen süre ve sekilde ödenmesi durumunda, toplam 13.685,00 TL tutarindaki alacagin tahsilinden vazgeçilecektir.
   213 sayili Kanun uyarinca kesilmis olan vergi cezalari için anilan Kanunun 376 nci maddesi hükmü uyarinca indirim talebinde bulunulan ancak, 7020 sayili Kanunun yayimlandigi 27/5/2017 tarihi itibariyla dava açma süresi geçmis, dolayisiyla kesinlestigi hâlde ödeme süresi henüz geçmemis bulunan alacaklar için indirimli ceza tutarlari dikkate alinarak Kanun hükümlerinden yararlanilabilecektir.
Bu safhada bulunan alacaklar için, 213 sayili Kanunun 376 nci maddesine göre indirimli olarak tahakkuk ettirilen cezanin vergi aslina bagli olmayan bir ceza ya da istirak nedeniyle kesilen vergi ziyai cezasi olmasi durumunda ödenecek ceza tutarinin 7020 sayili Kanunun 2 nci maddesinin birinci fikrasinin (b) bendi hükmüne göre indirilmis tutar üzerinden hesaplanmasina dikkat edilecektir.
Örnek 6- 12/4/2017 tarihinde Bakanligimiz  özel isaretli görevlisinin ikazina ragmen durmayan aracin sahibi adina 800,00 TL özel usulsüzlük cezasi kesilmis ve vergi/ceza ihbarnamesi 17/4/2017 tarihinde teblig edilmistir. Mükellef söz konusu vergi cezasi için 213 sayili Kanunun 376 nci maddesi hükmünden yararlanmak üzere dava açma süresinin son günü olan 17/5/2017 tarihinde vergi dairesine müracaat etmistir.
Vergi dairesince mükellefin talebi üzerine cezanin 1/3’ü indirilerek, kalan 533,33 TL özel usulsüzlük cezasi tahakkuk ettirilmis ve mükellefe cezayi 17/6/2017 tarihine kadar ödemesi gerektigi bildirilmistir.
Kanunun yayimi tarihi itibariyla ödeme süresi henüz geçmemis olan bu alacaga iliskin Kanundan yararlanmak üzere basvuruda bulunulmasi hâlinde, 213 sayili Kanunun 376 nci maddesi çerçevesinde hesaplanan 533,33 TL özel usulsüzlük cezasi, 7020 sayili Kanun hükümlerine göre %50 oraninda indirilerek tahsil edilecektir. Söz konusu cezanin %50’sine isabet eden (533,33 x %50=)266,67 TL’nin Kanunda öngörülen süre ve sekilde ödenmesi hâlinde, özel usulsüzlük cezasindan kalan 266,66 TL’nin tahsilinden vazgeçilecektir.
7020 sayili Kanunun yayimlandigi 27/5/2017 tarihi itibariyla (bu tarih hariç) pismanlik hükümlerine göre tahakkuk eden ve 15 günlük ödeme süresi henüz geçmemis olan alacaklar için Kanun hükümlerinden yararlanilabilecektir. Bu takdirde, pismanlik zammi yerine Kanunun yayimi tarihine kadar YI-ÜFE aylik degisim oranlari kullanilarak YI-ÜFE tutari hesaplanacaktir.
Ancak, 7020 sayili Kanun hükümlerine göre ödeme yapilmamis olmasi hâlinde pismanlik hükümlerinin ihlal edilmis sayilacagi tabiidir. Dolayisiyla, kismen pismanlik ihlali olamayacagindan borçlular ödedikleri tutar kadar Kanun hükmünden yararlanamayacaktir.
213 sayili Kanunun pismanlik hükümlerine göre tahakkuk eden ve Kanunun yayimi tarihi itibariyla 371 inci maddede öngörülen 15 günlük ödeme süresinde ödenmemis olan vergiler için pismanlik hükümleri ihlal edilmis olacak ve vergi asillari ile bunlara hesaplanan gecikme faizi/gecikme zammi Kanun kapsaminda yapilandirilacaktir.
Örnek 7- Subat/2016 vergilendirme dönemine iliskin elektronik ortamda verilmesi gereken gelir (stopaj) vergisi beyannamesi 15/5/2017 tarihinde pismanlikla verilmis, bunun üzerine 18.600,00 TL vergi tahakkuk etmis ve alacagin vadesi 30/5/2017 tarihi olarak olusmustur. Ayrica, beyannamenin süresinde verilmemesi nedeniyle 1.370,00 TL tutarinda özel usulsüzlük cezasi kesilerek ayni gün mükellefe teblig edilmistir.
Kanunun yayimi tarihi itibariyla ödeme süresi henüz geçmemis olan bu alacaga iliskin Kanundan yararlanmak üzere basvuruda bulunulmasi hâlinde, Kanun hükmüne göre ödenecek tutar ile tahsilinden vazgeçilen alacak tutari asagidaki gibi olacaktir.
Pismanlik Zammi Hesaplanan Süre*
Alacak Asli Tutari
(TL)
Pismanlik
Zammi
Orani
Pismanlik
Zammi Tutari
(TL)
YI-ÜFE
Hesaplanacak
Süre
Toplam YI-ÜFE Orani
YI-ÜFE Tutari
(TL)
27/3/2016-
26/5/2017
18.600,00
%19,60
3.645,60
27/3/2016-
26/5/2017
%6,33
1.177,38
* Pismanlik zamminin hesabinda Kanunun yayimi tarihi esas alinmistir.
 
Ödenecek Tutar    
Gelir (stopaj) Vergisi :
  18.600,00 TL
Damga Vergisi :
       33,90 TL
YI-ÜFE Tutari (Pismanlik Zammi Yerine) :
     1.177,38 TL
TOPLAM :
 19.811,28 TL
 
Tahsilinden Vazgeçilen Alacaklar    
Pismanlik Zammi (Gelir (stopaj) Vergisi için) :
3.645,60 TL
Yukarida belirtilen 19.811,28 TL’nin Kanunda öngörülen süre ve sekilde ödenmesi hâlinde, 3.645,60 TL’nin tahsilinden vazgeçilecektir.
Mükellefe kesilmis olan 1.370,00 TL tutarindaki özel usulsüzlük cezasina iliskin vergi/ceza ihbarnamesinin 15/5/2017 tarihinde teblig edilmis olmasi ve 7020 sayili Kanunun yayimlandigi 27/5/2017 tarihi itibariyla 30 günlük dava açma süresinin geçmemis olmasi nedeniyle bu alacak kesinlesmemis oldugundan, bu ceza için Kanun hükmünden yararlanilmasi mümkün bulunmamaktadir.
Mükellefçe, yapilandirilan tutarin tamaminin Kanun hükümlerine göre ödenmemesi hâlinde, pismanlik hükümleri ihlal edilmis sayilacak ve Kanun hükmünden yararlanilamayacaktir.
Ikmalen, re’sen ya da idarece tarh edilmis ve Kanunun yayimlandigi 27/5/2017 tarihi itibariyla kesinlesmis olan ve ödeme süresi henüz geçmemis bulunan alacaklar için tarhiyata iliskin vergi/ceza ihbarnamelerinde belirtilen tutar ve hesaplanan gecikme faizi dikkate alinarak Kanundan yararlanilabilecektir.
7020 sayili Kanunun yayimlandigi 27/5/2017 tarihinden önce asillari kismen ya da tamamen ödenmis olan alacaklar Kanunun 2 nci maddesinin birinci fikrasinin (a) bendi hükmüne göre yapilandirilacaktir.
Buna göre, Kanunun yayimi tarihinden önce asillari kismen ya da tamamen ödenmis olan vergilerle ilgili olarak asagidaki sekilde islem yapilacaktir.
Asillari kismen ödenmis olan vergilerin ödenmemis kismina,
- vade tarihinden Kanunun yayimi tarihine kadar hesaplanacak gecikme zammi yerine,
- daha önce hesaplanmis gecikme faizi olmasi hâlinde, gecikme faizinin hesaplandigi süre dikkate alinarak gecikme faizi yerine,
YI-ÜFE tutari hesaplanacaktir.
Bu tutar, ödenmemis vergi asli ile toplanarak Kanuna göre yapilandirilan alacak tutari bulunacaktir.
Yapilandirilan alacak tutarinin, Kanunda öngörülen süre ve sekilde ödenmesi hâlinde vergi aslina uygulanan gecikme faizi, gecikme zammi ve vergi aslina bagli cezalar ile bu cezalara uygulanan gecikme zamlarinin tamaminin tahsilinden vazgeçilecektir.
Asillari kismen ödenmis vergilerin, ödenmis kismina isabet eden gecikme zammi ve gecikme faizinin ödenmemis olmasi hâlinde ise asagidaki (b) bölümünde yer alan açiklamalara göre islem yapilacaktir.
7020 sayili Kanunun yayimlandigi 27/5/2017 tarihinden önce asillari tamamen ödenmis vergiler üzerinden hesaplanmis gecikme zammi ve gecikme faizleri;
- verginin vade tarihinden ödendigi tarihe kadar geçen süre için hesaplanan gecikme zammi yerine,
- vergiye gecikme faizinin hesaplandigi süre dikkate alinarak, gecikme faizi yerine,
YI-ÜFE tutari hesaplanacaktir.
YI-ÜFE tutarinin, Kanunda öngörülen süre ve sekilde ödenmesi hâlinde vergi aslina uygulanan gecikme faizi, gecikme zammi ve vergi aslina bagli cezalar ile bu cezalara uygulanan gecikme zamlarinin tamaminin tahsilinden vazgeçilecektir.
Diger taraftan, Kanunun yayimi tarihinden önce vergi aslinin, vergi aslina uygulanan gecikme zamminin, gecikme faizinin ve vergi cezalarinin ödenmis olmasi, baska bir ifadeyle, ödenmemis kismin sadece vergi cezasina uygulanan gecikme zammindan ibaret olmasi hâlinde, herhangi bir sart aranmaksizin vergi cezalarina uygulanan gecikme zamminin tahsilinden vazgeçilecektir.
Asillari tamamen ödenmis vergilere iliskin gecikme faizi ve gecikme zamlarindan, Kanunun yayimi tarihinden önce kismen tahsilat yapilmissa,
- verginin vade tarihinden ödendigi tarihe kadar geçen süre için hesaplanan gecikme zammi yerine,
- vergiye gecikme faizinin hesaplandigi süre dikkate alinarak gecikme faizi yerine,
YI-ÜFE tutari hesaplanacaktir.
Ödenmis gecikme faizi/gecikme zammi tutarinin, hesaplanan YI-ÜFE tutarindan fazla olmasi hâlinde herhangi bir tahsilat yapilmayacak, kalan gecikme faizi/gecikme zamminin tahsilinden vazgeçilecektir. Bununla birlikte, tahsil edilmis gecikme faizi ve gecikme zammindan red ve iade yapilmayacaktir.
Ödenmis gecikme faizi/gecikme zammi tutarinin, hesaplanan YI-ÜFE tutarindan az olmasi hâlinde ise ödenecek tutar, YI-ÜFE tutarindan ödenmis olan gecikme faizi/gecikme zammi çikartilmak suretiyle tespit edilecektir. Bu sekilde belirlenen tutarin Kanunda öngörülen süre ve sekilde ödenmesi hâlinde, kalan gecikme faizi/gecikme zamminin tahsilinden vazgeçilecektir.
Örnek 8- Ocak, Subat, Mart/2016 vergilendirme dönemine iliskin 22.850,00 TL kurum geçici vergi tahakkuk etmistir. Ancak, mükellef 17/5/2016 vadeli kurum geçici vergi borcunu ödememistir. Söz konusu kurum geçici vergi borcu mükellefin kurumlar vergisi beyannamesini, beyanname verme süresi içerisinde vermesi nedeniyle, 1/4/2017 tarihi itibariyla terkin edilmis ve 3.359,06 TL gecikme zammi hesaplanmistir.
Mükellefin gecikme zammi borcuna karsilik vergi dairesince 2/5/2017 tarihinde 350,00 TL tahsilat yapilmistir.
Mükellefin, 7020 sayili Kanundan yararlanmak için basvuruda bulunmasi hâlinde geçici verginin vade tarihinden terkin edildigi tarihe kadar geçen süre için hesaplanan gecikme zammi tutari yerine YI-ÜFE tutari hesaplanacaktir.
Bu durumda uygulanacak toplam YI-ÜFE orani  %4,8855’dir.
Toplam YI-ÜFE tutari ise (22.850,00 x %4,8855=)1.116,34 TL olacaktir.
Mükellefin gecikme zammina karsilik hiç ödeme yapmamis olmasi hâlinde, Kanun hükmünden yararlanmak için ödemesi gereken tutar 1.116,34 TL’dir.
Ancak, mükelleften Kanunun yayim tarihinden önce gecikme zammina karsilik 350,00 TL tahsilat yapildigindan, 7020 sayili Kanuna göre ödemesi gereken YI-ÜFE tutarindan, daha önce ödenen gecikme zammi tutari çikarilarak tahsili gereken YI-ÜFE tutari bulunacaktir.
Buna göre, ödenecek YI-ÜFE tutari; (1.116,34 - 350,00=)766,34 TL’dir.
Mükellefin bu tutari Kanunda öngörülen süre ve sekilde ödemesi hâlinde gecikme zammindan kalan (3.359,06 - 350,00=)3.009,06 TL’nin tahsilinden vazgeçilecektir.
7020 sayili Kanunun yayimlandigi 27/5/2017 tarihi itibariyla ödenmemis borcun sadece vergi aslina bagli kesilen cezalardan olmasi durumunda bu Tebligin (II/F-14) bölümünde belirtilen açiklamalara göre islem yapilacaktir.
7020 sayili Kanunun 2 nci maddesinin birinci fikrasinin (b) bendi uyarinca, 31/3/2017 tarihinden (bu tarih dâhil) önce yapilan tespitlere iliskin olarak kesilmis olan vergi aslina bagli olmayan vergi cezalari, Kanunun yayimlandigi 27/5/2017 tarihi itibariyla kesinlesmis ve vadesi geldigi hâlde ödenmemis ya da ödeme süresi henüz geçmemis olmasi hâlinde, anilan bent kapsaminda yapilandirilabilecektir.
Bu durumda, vergi aslina bagli olmayan vergi cezalarinin (I. ve II. derece usulsüzlük cezalari ile özel usulsüzlük cezalari) %50’sinin Kanunda belirtilen süre ve sekilde tamamen ödenmesi sartiyla cezalarin kalan %50’sinin tahsilinden vazgeçilecektir.
Kanunun yayimi tarihinden önce bu cezalara karsilik kismi ödeme yapilmis olmasi hâlinde ödenmemis kisim için bu Kanundan yararlanilacaktir.
Örnek 9- Mükellefe, yaptigi satisa iliskin fatura vermemesinden dolayi 210,00 TL özel usulsüzlük cezasi kesilmis ve vergi/ceza ihbarnamesi 10/2/2017 tarihinde teblig edilmistir. Kesilen ceza itirazsiz kesinlesmistir.
Mükellefin, 7020 sayili Kanundan yararlanmak için basvuruda bulunmasi hâlinde 210,00 TL özel usulsüzlük cezasinin %50’sine isabet eden (210,00 x %50=)105,00 TL’yi ödemesi gerekecektir. Söz konusu tutarin Kanunda öngörülen süre ve sekilde ödenmesi hâlinde kalan 105,00 TL özel usulsüzlük cezasinin tahsilinden vazgeçilecektir.
7020 sayili Kanunun 2 nci maddesinin birinci fikrasinin (b) bendi uyarinca istirak nedeniyle kesilen, Kanunun yayimlandigi 27/5/2017 tarihi itibariyla kesinlesmis ve vadesi geldigi hâlde ödenmemis ya da ödeme süresi henüz geçmemis vergi cezalarinin %50’si ve bu tutara gecikme zammi yerine, bu Kanunun yayimi tarihine kadar YI-ÜFE aylik degisim oranlari esas alinarak hesaplanacak tutarin Kanunda belirtilen süre ve sekilde tamamen ödenmesi sartiyla, cezalarin kalan %50’sinin ve bu cezalara bagli gecikme zamlarinin tamaminin tahsilinden vazgeçilecektir.
Kanunun yayimi tarihinden önce bu cezalardan kismen tahsilat yapilmis ise kalan tutar üzerinden Kanundan yararlanilabilecektir.
7020 sayili Kanunun 2 nci maddesinin üçüncü fikrasinda, ihtirazi kayitla verilen beyannameler üzerine tahakkuk etmis olan vergiler hakkinda, maddenin birinci fikrasinin (a) bendi hükmünün uygulanacagi belirtilmistir.
Buna göre, Kanunun yayimi tarihi itibariyla ihtirazi kayitla beyan edilmis ancak ödenmemis vergiler dava konusu yapilip yapilmadigina bakilmaksizin Kanun kapsaminda yapilandirilacaktir. Bu takdirde, ihtilafa iliskin yargi mercilerince verilmis kararlar dikkate alinmadan mükelleflerin beyani üzerine tahakkuk eden tutar esas alinarak Kanun hükmünden yararlanilacaktir.
Ayrica, alacaga iliskin açilmis olan davalardan vazgeçilmesi gerektigi tabiidir.
7020 sayili Kanunun 2 nci maddesinin dördüncü fikrasiyla, Kanun kapsaminda ödenecek olan motorlu tasitlar vergisi ve bu vergiye bagli gecikme faizi ve gecikme zammi yerine bu Kanunun yayimi tarihine kadar YI-ÜFE aylik degisim oranlari esas alinarak hesaplanacak tutarin ait oldugu tasit için, Kanun hükümlerinin ihlal edilmemis olmasi kosuluyla, 197 sayili Kanunun 13 üncü maddesinin (d) fikrasi hükmü uygulanmadan, taksit ödeme süresi sonuna kadar fenni muayene yaptirilmasina ve uçusa elverisli belgesi verilmesine imkân saglanmaktadir.
Ancak, tasitin satis ve devri hâlinde taksitlendirilen borcun tamaminin ödenmesi sartinin aranilacagi tabiidir.
7020 sayili Kanunun 2 nci maddesinin birinci fikrasinin (d) bendi ile 20/2/2008 tarihli ve 5736 sayili Bazi Kamu Alacaklarinin Uzlasma Usulü ile Tahsili Hakkinda Kanunun 1 ve 2 nci maddeleri geregince ödenmesi gerektigi hâlde Kanunun yayimi tarihine kadar ödenmemis olan tutarlarin Kanunun 2 nci maddesi kapsaminda yapilandirilabilecegi hüküm altina alinmistir.
5736 sayili Kanun kapsaminda taksitlendirilen alacaklardan 7020 sayili Kanunun yayimi tarihi itibariyla ödenmemis olanlar, Kanunun 2 nci maddesine göre yapilandirilacak ve ödenecek tutarin tespitinde, alacak asillarina 5736 sayili Kanunun 1 inci maddesinin altinci fikrasi geregince ödemede gecikilen her ay ve kesri için aylik olarak uygulanmasi gereken;
- %5 zammin yerine ilgili aylara ait YI-ÜFE aylik degisim oranlari,
- 5736 sayili Kanunda öngörülen ve taksitlere %5 zammin uygulandigi süreden sonra gecikilen süre için 6183 sayili Kanunun 51 inci maddesine göre hesaplanmasi gereken gecikme zammi yerine YI-ÜFE aylik degisim oranlari,
esas alinarak YI-ÜFE tutari hesaplanacaktir.
7020 sayili Kanuna göre; 5736 sayili Kanunun 1 ve 2 nci maddeleri uyarinca ödenecek taksitlere ilk taksit ödeme süresinin baslangiç tarihinden itibaren her ay ve kesri için ayri ayri binde iki oraninda hesaplanan faiz için herhangi bir YI-ÜFE tutari hesaplanmayacaktir. Binde iki oraninda hesaplanan tutar, 7020 sayili Kanunun 2 nci maddesinin birinci fikrasinin (d) bendi geregince, Kanun kapsaminda yapilandirilan borcun Kanunda öngörülen süre ve sekilde ödenmesi sartiyla terkin edilecektir.
Diger taraftan, 5736 sayili Kanunun 1 inci maddesi kapsaminda uzlasilarak tahakkuk ettirilen ve taksitler hâlinde vadelendirilen alacak tutari içerisinde yer alan vergi asli ve gecikme faizi Kanun kapsaminda yapilandirilacak ve varsa vergi cezalari hakkinda da 7020 sayili Kanun hükümleri uygulanacaktir.
7020 sayili Kanunun 2 nci maddesinin birinci fikrasinin (c) bendinde; 31/3/2017 tarihinden (bu tarih dâhil) önce verilen ve Kanunun yayimi tarihi itibariyla kesinlesmis olup vadesi geldigi hâlde ödenmemis olan ya da ödeme süresi henüz geçmemis bulunan ve Kanunun 1 inci maddesinin birinci fikrasinin (a) bendinin (2) numarali alt bendi kapsaminda olan idari para cezalarinin yapilandirma usulü belirlenmistir.
Buna göre, Kanun kapsaminda yapilandirilmasi mümkün olan askerlik, seçim, nüfus, trafik, karayolu tasima, otoyollar ve köprülerden ihlalli geçis idari para cezalari ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafindan verilmis olan idari para cezalarindan, 31/3/2017 tarihinden (bu tarih dâhil) önce verilmis olan ve bu Kanunun yayimlandigi 27/5/2017 tarihi itibariyla kesinlesmis olup vadesi geldigi hâlde ödenmemis olan ya da ödeme süresi henüz geçmemis bulunanlarin asillarinin tamami ile bunlara bagli faiz, gecikme faizi, gecikme zammi gibi fer’i amme alacaklari yerine, Kanunun yayimi tarihine kadar YI-ÜFE aylik degisim oranlari esas alinarak hesaplanacak tutarin; ödenmemis alacagin sadece fer’i alacaktan ibaret olmasi hâlinde fer’i alacak yerine YI-ÜFE aylik degisim oranlari esas alinarak hesaplanacak tutarin, Kanunda belirtilen süre ve sekilde tamamen ödenmesi sartiyla cezaya bagli fer’ilerin tamaminin tahsilinden vazgeçilecektir.
Kanun kapsaminda yapilandirilmasi mümkün olan idari para cezalarindan;
- 2918 sayili Kanuna göre verilen ve süresinde ödenmeyen idari para cezalarina, vade tarihinden ödendigi tarihe kadar,
- 4925 sayili Kanuna göre verilen ve süresinde ödenmemis olan idari para cezalarindan, anilan Kanunda degisiklik yapan 5728 sayili Kanunun yürürlüge girdigi 8/2/2008 tarihinden önce (bu tarih hariç) verilmis olanlara vade tarihinden 8/2/2008 tarihine kadar (bu tarih hariç),
geçen her ay ve kesri için aylik %5 oraninda faiz hesaplanmasi ve hesaplanan faiz tutarinin da cezanin iki katini geçmemesi gerekmektedir.
7020 sayili Kanun kapsaminda trafik ve karayolu tasima idari para cezalarinin yapilandirilmasinda aylik %5 oraninda hesaplanacak faiz yerine Kanunun yayimi tarihine kadar YI-ÜFE aylik degisim oranlari esas alinarak YI-ÜFE tutari hesaplanacaktir. Ancak, hesaplanan YI-ÜFE tutari da ilgili Kanun geregince idari para cezasinin iki katini geçemeyecektir.
2918 sayili Kanunun 31/7/2004 tarihinde yürürlüge giren 5228 sayili Kanunla degismeden önceki 115 inci maddesi hükmüne göre, ilgilisine teblig tarihinden itibaren on gün içerisinde ödenmeyen trafik idari para cezalari iki katina çikarak ödeme süresi on gün daha uzamakta ve bu süre içerisinde de ödenmeyen trafik idari para cezalari üç katina çikmaktaydi. 5228 sayili Kanunun yürürlügünden önce verildigi hâlde 7020 sayili Kanunun yayimi tarihine kadar ödenmemis olan trafik idari para cezalarinin yapilandirilmasinda herhangi bir fer’i alacak bulunmadigindan, bu alacak üzerinden YI-ÜFE tutari hesaplanmayacak ve yapilandirmada üç katina çikmis tutar esas alinacaktir. Ayni sekilde 4925 sayili Kanunun 5228 sayili Kanunla degismeden önceki 29 uncu maddesi hükmüne göre üç katina çikmis karayolu tasima idari para cezalari için de üç katina çikan tutar üzerinden Kanundan yararlanilabilecektir.
7020 sayili Kanun kapsamina giren idari para cezalarina iliskin tutanaklarin ilgili vergi dairelerine intikal etmemis olmasi hâlinde, borçlular vergi dairelerine idari yaptirim karar tutanaklarini ibraz ederek basvuruda bulunabilecek ve bu basvurular üzerine söz konusu idari para cezalari Kanun kapsaminda yapilandirilacaktir.
Örnek 10- 13/4/2016 vadeli 844,00 TL tutarli trafik idari para cezasinin, Kanundan yararlanilmak suretiyle ödenmesi durumunda ödenmesi gereken alacak tutari ile tahsilinden vazgeçilen alacak tutari su sekilde olacaktir.
 
Faiz Hesaplanan Süre
Idari Para Cezasi Tutari
(TL)
Faiz Orani
Faiz Tutari
(TL)
Toplam
 YI-ÜFE Orani
YI-ÜFE Tutari
(TL)
14/4/2016-
26/5/2017
844,00
%70
590,80
%6,28
53,00
 
Ödenecek Tutar
Idari Para Cezasi :
844,00 TL
YI-ÜFE Tutari (Faiz Yerine) :
  53,00 TL
TOPLAM :
897,00 TL
 
Tahsilinden Vazgeçilen Alacak
Faiz :
  590,80 TL
     
Yukarida belirtilen sekilde hesaplanan toplam 897,00 TL’nin Kanunda öngörülen süre ve sekilde ödenmesi durumunda, toplam 590,80 TL tutarindaki faizin tahsilinden vazgeçilecektir.
7020 sayili Kanunun 2 nci maddesinin birinci fikrasinin (ç) bendinde, vergiler ile Kanun kapsamina giren idari para cezalari disinda kalan ve bu Tebligin (I/B-1-c) bölümünde belirtilen amme alacaklarinin yapilandirilmasina iliskin hükümlere yer verilmistir.
Kanunun 1 inci maddesinin birinci fikrasinin (a) bendinin (3) numarali alt bendi kapsaminda olan ve Kanunun yayimlandigi 27/5/2017 tarihi itibariyla kesinlesmis olup vadesi geldigi hâlde ödenmemis ya da ödeme süresi henüz geçmemis bulunan asli alacaklarin ödenmemis kisminin tamami ile bu alacaklara bagli faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammi gibi fer’i amme alacaklari yerine Kanunun yayimi tarihine kadar YI-ÜFE aylik degisim oranlari esas alinarak hesaplanacak tutarin, Kanunda öngörülen süre ve sekilde ödenmesi sartiyla bu alacaklara uygulanan faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammi gibi fer’i amme alacaklarinin tamaminin tahsilinden vazgeçilecektir.
Kanunun yayimi tarihinden önce ödenmemis olan alacagin sadece fer’i alacaktan ibaret olmasi hâlinde ise fer’i alacak yerine YI-ÜFE aylik degisim oranlari esas alinarak hesaplanacak tutarin Kanunda öngörülen süre ve sekilde ödenmesi sartiyla Kanun hükmünden yararlanilacak ve faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammi gibi fer’i amme alacaklarinin tamaminin tahsilinden vazgeçilecektir.
Söz konusu bent kapsamina giren alacak asillarinin Kanunun yayimi tarihinden önce kismen veya tamamen ödenmis olmasi hâlinde yapilandirilacak tutar bu Tebligin (II/B-4) bölümüne göre tespit edilecektir. 
Bu bölümde yer verilen alacaklara yönelik olarak Kanundan yararlanilmak istenildigi takdirde dava açilmamasi, dava açilmis olmasi hâlinde davalardan vazgeçilmesi ve kanun yollarina basvurulmamasi sarttir.
Örnek 11- Yurtdisindan 7 ay vadeli ihracatin finansmani için 13/3/2013 tarihinde kredi kullanan mükelleften tesvik mevzuati geregince kaynak kullanimini destekleme fonu kesintisi yapilmamistir.
Ihracat taahhüdünü süresi içinde kapatan mükellefin taahhüt kapatilmasinda kullanilan gümrük beyannamelerinin gerçege uygun olmadiginin anlasilmasi üzerine ilgili banka tarafindan 12.000,00 TL kaynak kullanimini destekleme fonu kesintisi takip ve tahsil edilmek üzere mükellefin bagli oldugu vergi dairesine 17/7/2014 tarihinde bildirilmistir. Vergi dairesince yapilan teblig üzerine vadesi 24/9/2014 tarihi olan kaynak kullanimini destekleme fonu kesintisi ile kredi kullanim tarihinden vade tarihine kadar hesaplanan cezai faiz için Kanunun yayimi tarihine kadar herhangi bir ödemede bulunulmamistir.
Mükellefin, Kanundan yararlanmak üzere bagli oldugu vergi dairesine basvurmasi hâlinde, kaynak kullanimini destekleme fonu kesintisi aslina;
- Kredi kullanim (13/3/2013) tarihinden vade tarihine kadar geçen süre için hesaplanan cezai faiz yerine,
- Vade tarihinden Kanunun yayimlandigi 27/5/2017 tarihine kadar (bu tarih hariç) geçen süre için hesaplanan gecikme zammi yerine,
YI-ÜFE aylik degisim oranlari kullanilarak YI-ÜFE tutari hesaplanacaktir.
Buna göre, kaynak kullanimini destekleme fonu kesintisi ile cezai faiz ve gecikme zammi yerine uygulanacak YI-ÜFE tutarlari asagidaki sekilde olacaktir.
 
Cezai Faizin Hesaplandigi Süre
KKDF Tutari
(TL)
Cezai 
Faiz
(TL)
Toplam YI-ÜFE Orani
YI-ÜFE Tutari
(TL)
13/3/2013 - 23/9/2014
12.000,00
3.313,97
%13,6224
1.634,69
Örnek olayin meydana geldigi dönemde yillik cezai faiz orani; 4/12/1984 tarihli ve 3095 sayili Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine Iliskin Kanunun 1 inci maddesinde yer alan kanuni faiz oranlarinin 2 katidir. Hesaplamalarda, kredi kullanim tarihinden alacagin vade tarihine kadar yürürlükte olan kanuni faiz oranlarinin 2 kati esas alinarak geçen gün sayilari üzerinden basit faiz hesaplama metodu kullanilmaktadir. 13/3/2013 tarihinden 23/9/2014 tarihine kadar geçen süre için faiz tutari [12.000,00 x 560 x (9x2)]/36500=3.313,97 TL’dir.
 
Gecikme Zamminin Hesaplandigi Süre
KKDF Tutari
(TL)
Toplam Gecikme Zammi Orani
Gecikme Zammi Tutari
(TL)
Toplam
YI-ÜFE Orani
YI-ÜFE Tutari
(TL)
25/9/2014-26/5/2017
12.000,00 %44,8467
5.381,60
%12,3534
1.482,41
Ödenecek tutar ile tahsilinden vazgeçilen alacak tutari:
 
Ödenecek Tutar    
Kaynak Kullanimini Destekleme Fonu Kesintisi :
12.000,00 TL
YI-ÜFE Tutari (Cezai Faiz Yerine)       :
 1.634,69 TL
YI-ÜFE Tutari (Gecikme Zammi Yerine) :
1.482,41 TL
TOPLAM :
 15.117,10 TL
 
Tahsilinden Vazgeçilen Alacaklar    
Cezai Faiz :
3.313,97 TL
Gecikme Zammi :
5.381,60 TL
TOPLAM :
8.695,57 TL
 
Yukarida belirtilen sekilde hesaplanan toplam 15.117,10 TL tutarin Kanunda öngörülen süre ve sekilde ödenmesi hâlinde, toplam 8.695,57 TL tutarindaki alacagin tahsilinden vazgeçilecektir.
7020 sayili Kanunun 3 üncü maddesinin onikinci fikrasinda “(12) Bu Kanun kapsamina giren alacaklarin, bu Kanunun yayimi tarihinden önce 6183 sayili Kanun ve diger kanunlar uyarinca tecil edilip de tecil sartlarina uygun olarak ödenmekte olanlarindan, kalan taksit tutarlari için borçlular, talep etmeleri hâlinde bu Kanun hükümlerinden yararlanabilirler. Bu takdirde tecil sartlarina uygun olarak ödenen taksit tutarlari için tecil hükümleri geçerli sayilir. Bu sekilde ödenmis taksit tutarlarina tecil tarihi ile ödeme tarihi arasinda geçen süre için sadece ilgili kanunda öngörülen faiz uygulanir. Kalan taksit tutarlari vadesinde ödenmemis alacak kabul edilir ve bu alacaklar hakkinda bu Kanun hükümleri uygulanir.” hükmü yer almaktadir.
Bu hüküm uyarinca, 7020 sayili Kanun kapsamina giren alacaklarin, Kanunun yayimi tarihinden önce 6183 sayili Kanun ve diger kanunlar (4/6/2008 tarihli ve 5766 sayili Amme Alacaklarinin Tahsil Usulü Hakkinda Kanunda ve Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanunun geçici 2 nci maddesi gibi) uyarinca tecil edilmis ve tecil sartlarina uygun ödeniyor olmasi hâlinde borçlular, Kanunun yayimi tarihi itibariyla ödeme süresi geçmemis olan taksit tutarlari için Kanun hükümlerinden yararlanabileceklerdir.
Bu takdirde, tecil sartlarina uygun olarak ödenen taksit tutarlari için tecil hükümleri geçerli sayilacaktir. Bu sekilde ödenmis taksit tutarlarina tecil tarihi ile ödeme tarihi arasinda geçen süre için ilgili kanunun öngördügü faiz uygulanmis ve tahsil edilmis oldugundan, ödenmis kisim ile ilgili herhangi bir islem yapilmayacaktir. Kalan taksit tutarlari vadesinde kismen veya tamamen ödenmemis alacak kabul edilerek 7020 sayili Kanunun 2 nci maddesi hükümleri uygulanacaktir.
Ilgili kanunlara göre tecil edilmesine ragmen alacagin varligina iliskin mahkemelerde ihtilafin devam ediyor olmasi, dolayisiyla alacagin kesinlesmemis bulunmasi durumunda bu alacagin Kanun kapsaminda yapilandirilmasi mümkün olmayacaktir.
Ayrica, 7020 sayili Kanunun 3 üncü maddesinin ondokuzuncu fikrasinda, bu Kanunun yayimi tarihinden önce tahsil edilmis olan tutarlar ile bu maddenin onikinci fikrasi kapsaminda olan tecile iliskin olarak 6183 sayili Kanun veya diger kanunlar uyarinca ödenen faizlerin bu Kanun hükümlerine dayanilarak red ve iadesinin yapilmayacagi hüküm altina alinmistir.
Bu nedenle, Kanun hükümlerinden yararlanilarak ödenmek istenmesi hâlinde, 7020 sayili Kanunun yayimlandigi 27/5/2017 tarihinden önce taksit tutarlari ile birlikte ödenen tecil faizleri red ve iade edilmeyecektir.
Bu durumdaki alacaklar için Kanundan yararlanilmak istenilmesi hâlinde ödenmemis alacak aslina uygulanmis olan fer’i alacaklar yerine, vade tarihinden Kanunun yayimi tarihine kadar YI-ÜFE tutari hesaplanacaktir. Alacak asli ile YI-ÜFE tutari toplanarak yapilandirilan alacak tutarinin Kanunda öngörülen süre ve sekilde ödenmesi hâlinde alacak asillariyla ilgili fer’i alacaklari ile asla bagli vergi cezalari ve bu cezalara iliskin gecikme zamlarinin tahsilinden vazgeçilecektir.
6183 sayili Kanunun 48 inci maddesi ile diger kanunlar geregince tecil edilen alacagin gecikme zammi, gecikme faizi ve/veya vergi cezasindan ibaret olmasi hâlinde, bu Tebligin (II/B-4 ila 6) bölümlerinde yapilan açiklamalar çerçevesinde ödenecek YI-ÜFE tutari tespit edilerek Kanun hükmünden yararlanilacaktir. Bu takdirde de Kanunun yayimi tarihinden önce ödenmis tecil faizlerinin red ve iadesi yapilmayacaktir.
Örnek 12- Mükellef tarafindan 26/7/2016 tarihinde ödenmesi gereken 24.000,00 TL gelir (stopaj) vergisi zamaninda ödenmemistir. 3/11/2016 tarihinde vergi dairesine basvurularak toplam borç için tecil talebinde bulunulmustur.
Vergi dairesi mükellefin gecikme zammi dâhil 25.086,46 TL borcu oldugunu tespit etmis ve bu tutarin, ilk taksit Kasim/2016 ayindan baslamak ve 12 ayda 12 esit taksitte ödenmek üzere tecilini uygun görmüstür.
Aylik Taksit Tutari: 25.086,46 / 12 = 2.090,54 TL’dir.
Mükellef ilk yedi taksitini zamaninda ödemis, 7/6/2017 tarihinde Kanundan yararlanmak için bagli oldugu vergi dairesine basvuruda bulunmustur. Ilk yedi taksit ile birlikte toplam 573,51 TL tecil faizi ödenmistir.
Bu örnekte, vergi dairesi öncelikle kalan borç tutarindan ne kadarinin vergi asli, ne kadarinin da gecikme zammi oldugunu tespit edecektir.
Örnek olayda;
 
Ödenen Borç Tutari = Aylik Taksit Tutari x Ay Sayisi
  = 2.090,54 x 7
  = 14.633,78 TL’dir.
                Ödenen tutardan vergi aslina isabet eden tutar, asagidaki formüle göre tespit edilecektir.
 
Vergi aslina isabet eden tutar =
Ödenen Tutar x Vergi Asli Tutari
Toplam Borç Tutari
   
Vergi aslina isabet eden tutar =
14.633,78 x 24.000,00
= 14.000,00 TL’dir.
25.086,46
  
Kalan vergi asli tutari = 24.000,00 - 14.000,00 = 10.000,00 TL’dir.
Bu durumda, tecil sartlarina uygun olarak ödenen taksit tutarlari için tecil hükümleri geçerli sayilacaktir. Kalan 5 taksit tutarinin toplami 10.452,70 TL olup bunun 10.000,00 TL’si vergi asli, 452,70 TL’si gecikme zammidir.
Vergi aslindan kalan 10.000,00 TL tutara, Kanunun yayimi tarihine kadar hesaplanan 1.400,00 TL gecikme zammi yerine YI-ÜFE aylik degisim oranlari kullanilarak hesaplanacak 352,00 TL YI-ÜFE tutari hesaplanacaktir.
Kanuna göre ödenmesi gereken vergi asli ve YI-ÜFE tutarinin (10.352,00 TL), Kanunda öngörülen süre ve sekilde ödenmesi hâlinde 10.000,00 TL vergi aslina hesaplanan 1.400,00 TL gecikme zamminin tahsilinden vazgeçilecektir.
Bununla birlikte, tecil kapsaminda ilk yedi taksit tutari ile birlikte Kanunun yayimi tarihinden önce tahsil edilen 573,51 TL tecil faizi red ve iade edilmeyecektir.
7020 sayili Kanunun 3 üncü maddesinin onbirinci fikrasinin (a) bendinde; bu Kanun hükümlerinin, 5393 sayili Kanunun geçici 5 inci maddesi, 10/7/2004 tarihli ve 5216 sayili Büyüksehir Belediyesi Kanununun geçici 3 üncü maddesi kapsaminda uzlasilan alacaklar ile 10/9/2014 tarihli ve 6552 sayili Is Kanunu ile Bazi Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasi ile Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasina Dair Kanunun geçici 2 nci maddesinin birinci fikrasi kapsaminda yapilandirilan alacaklar hakkinda uygulanmayacagi hükme baglandigindan, anilan Kanunlar uyarinca uzlasma ya da yapilandirma hükümlerinden yararlanan kuruluslarin bu borçlari Kanun kapsaminda yapilandirilmayacaktir.
Ayrica, Kanunun 3 üncü maddesinin onbirinci fikrasinin (b) bendi geregince;
- 13/2/2011 tarihli ve 6111 sayili Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasi ile Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanunu ve Diger Bazi Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanun,
- 6552 sayili Kanun,
- 3/8/2016 tarihli ve 6736 sayili Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasina Iliskin Kanun,
hükümlerine göre yapilandirilan ve 7020 sayili Kanunun yayimi tarihi itibariyla taksit ödemeleri devam eden alacaklar ile,
- 6736 sayili Kanuna göre tahakkuk eden alacaklarin (matrah ve vergi artirimi ile isletme kayitlarinin düzeltilmesinden kaynaklanan vergiler),
7020 sayili Kanun kapsaminda yapilandirilmasi mümkün bulunmamaktadir.
6736 sayili Kanunun geçici 2 nci maddesinin birinci fikrasi ile 6736 sayili Kanun kapsaminda yapilandirma basvurusunda bulundugu hâlde geçici 2 nci maddenin yürürlüge girdigi 27/1/2017 tarihi itibariyla ödenmesi gereken tutarlari süresinde ödemeyerek anilan Kanun hükümlerini ihlal eden borçlulara, ihlale neden olan tutarlari, ödemeleri gerektigi tarihten bu maddenin yürürlüge girdigi tarihe kadar (bu tarih dâhil) geçen süre için 6736 sayili Kanunun 10 uncu maddesinin altinci fikrasinda belirlenen ve ödemede gecikilen her ay ve kesri için hesaplanmasi gereken geç ödeme zammi ile birlikte 31 Mayis 2017 tarihine kadar (bu tarih dâhil) ödemeleri hâlinde 6736 sayili Kanun hükümlerinden yeniden yararlanma imkâni saglanmistir.
Ayrica, ayni maddenin ikinci fikrasina göre, 6736 sayili Kanun kapsaminda 2017 yilinin Ocak ayindan itibaren (ödeme süresi bu aya tekabül eden taksitler dâhil) ödenmesi gereken taksitlerin her birinin ödeme süreleri dörder ay uzatilmistir.
Buna göre, 7020 sayili Kanunun yürürlüge girdigi 27/5/2017 tarihi itibariyla 6736 sayili Kanun kapsaminda yapilandirilan ve taksit ödemeleri devam eden bu alacaklarin 7020 sayili Kanun kapsaminda yapilandirilmasi mümkün bulunmamaktadir.
Örnek 13- Mükellef, 26/4/2013 vadeli katma deger vergisi borcunu 6736 sayili Kanunun 2 nci maddesi kapsaminda 12 taksit ödeme seçenegini tercih etmek suretiyle yapilandirmis, 2012 takvim yilina iliskin yillik gelir vergisi borcunu ise yapilandirmamistir.
Mükellef, yapilandirilan borcuna iliskin olarak, 30/11/2016 tarihine kadar ödemesi gereken birinci taksitini süresinde ödemediginden, 6736 sayili Kanundan yararlanma hakkini kaybetmistir.
Ancak, 6736 sayili Kanunun geçici 2 nci maddesiyle mükelleflere, ödenmeyen birinci taksit tutarlarinin, hesaplanacak geç ödeme zammi ile birlikte 31 Mayis 2017 tarihine kadar (bu tarih dâhil) ödenmesi hâlinde anilan Kanun hükümlerinden yeniden yararlanma imkâni saglanmistir.
Buna göre, mükellefin, yapilandirilan borcuna iliskin süresinde ödemedigi birinci taksiti 6736 sayili Kanunun geçici 2 nci maddesine istinaden 31 Mayis 2017 tarihine kadar (bu tarih dâhil) ödeme imkâni bulundugundan, 7020 sayili Kanunun yayimlandigi 27/5/2017 tarihi itibariyla 6736 sayili Kanun hükümleri ihlal olmamistir. Bu nedenle, mükellefin 7020 sayili Kanunun 3 üncü maddesinin onbirinci fikrasinin (b) bendi geregince 6736 sayili Kanun kapsaminda yapilandirilan borcu için 7020 sayili Kanundan yararlanma imkâni bulunmamaktadir.
Diger taraftan, mükellefin 6736 sayili Kanun kapsaminda yapilandirmadigi 2012 takvim yilina iliskin yillik gelir vergisi borcu için 7020 sayili Kanun hükümlerinden yararlanabilmesi mümkündür.
Örnek 14- 6736 sayili Kanunun kapsadigi dönemlere iliskin olarak anilan Kanunun yürürlüge girdigi tarihten önce baslanilan vergi incelemesi sonucu tarh edilen vergi ve kesilen cezalara iliskin vergi/ceza ihbarnamesi mükellefe 10/11/2016 tarihinde teblig edilmis olup, mükellef 6736 sayili Kanunun 4 üncü maddesinin birinci ila sekizinci fikrasi hükümlerinden yararlanmak için pesin ödeme seçenegini tercih ederek 6/12/2016 tarihinde basvuruda bulunmus ve borcun vadesi 31/12/2016 olarak belirlenmistir. Ancak, mükellef tarafindan bu tarihe kadar ödeme yapilmamistir.
Diger taraftan, 6736 sayili Kanunun 10 uncu maddesinin altinci fikrasi geregince, süresinde ödenmeyen söz konusu borcun, 31/1/2017 tarihine kadar geç ödeme zammi ile birlikte ödenmesi halinde anilan Kanundan yararlanma imkani bulunmasina ragmen mükellef bu süre içerisinde de ödeme yapmamistir.
Bu durumda, 6736 sayili Kanun kapsamindaki yapilandirmasi 1 Subat 2017 tarihi itibariyla ihlal olmus ve 6736 sayili Kanunun geçici 2 nci maddesi hükümlerinden yararlanamamistir.
Buna göre, mükellefin söz konusu vergi/ceza ihbarnamesine konu borcu için 7020 sayili Kanunun yayimlandigi 27/5/2017 tarihi itibariyla 6736 sayili Kanun hükümleri ihlal edilmis oldugundan, söz konusu borcun 7020 sayili Kanun hükümleri kapsaminda yapilandirilmasi mümkün bulunmaktadir.
7020 sayili Kanunun 2 nci maddesinin besinci fikrasinda, bu Kanunun kapsadigi dönemlere iliskin olup, Kanunun yayimi tarihi itibariyla yargi karari ile kesinlestigi hâlde mükellefe ödemeye yönelik tebligatin yapilmadigi alacaklar için mükelleflerce bu Kanunda öngörülen süre ve sekilde basvuruda bulunulmasi kosuluyla bu alacaklarin da bu madde hükümlerinden yararlandirilacagi, bu hüküm kapsamina giren alacaklar için ayrica tebligat yapilmayacagi ve alacaklarin vade tarihi olarak Kanunun yayimi tarihinin kabul edilecegi, bu kapsamda yapilandirilan tutarlarin Kanunda öngörülen süre ve sekilde ödenmemesi hâlinde de vade tarihinde degisiklik yapilmayacagi hükme baglanmistir.
Bu hükme göre, Kanunun kapsadigi dönemlerle ilgili olup, tarhiyata iliskin mahkemelerce verilerek taraflardan birine teblig edilen ve bu Kanunun yayimi tarihi itibariyla (bu tarih dâhil) kesinlesen yargi kararina istinaden vergi dairelerince mükellefe ödemeye yönelik tebligatin (Vergi Mahkemesi/Bölge Idare Mahkemesi/Danistay Kararina Göre Vergi/Ceza Ihbarnamesi) yapilmamasi nedeniyle borcun vadesinin belirlenmedigi alacaklar için bu Kanunda öngörülen süre ve sekilde basvuruda bulunulmasi kosuluyla Kanundan yararlanilabilecektir.
Bu durumda, borçlunun basvuru dilekçesinde bu fikra kapsamina giren borçlari için Kanun hükümlerinden yararlanmak istedigini belirtmesi sartiyla, bu alacaklar için ayrica vergi dairesince mükellefe Vergi Mahkemesi/Bölge Idare Mahkemesi/Danistay Kararina Göre Vergi/Ceza Ihbarnamesi teblig edilmeyecek ve alacaklarin vade tarihi Kanunun yayimi tarihi kabul edilecektir.
Fikra kapsamindaki alacaklarin yalnizca vergi asli veya vergi asli ile birlikte asla bagli vergi cezasi olmasi durumunda, verginin tamami ile bu tutar üzerinden gecikme faizi yerine YI-ÜFE tutari hesaplanacaktir. Alacak asli ile YI-ÜFE tutari toplanarak yapilandirilan alacak tutarinin Kanunda öngörülen süre ve sekilde ödenmesi sartiyla alacak asillariyla ilgili gecikme faizi ile asla bagli cezalarin tahsilinden vazgeçilecektir.
Fikra kapsamindaki alacagin yalnizca asla bagli vergi cezasi olmasi ve vergi aslinin Kanunun yayimi tarihinden önce ödenmis olmasi durumunda, herhangi bir basvuruya bagli olmaksizin bu cezalarin tamaminin tahsilinden vazgeçilecektir.
Fikra kapsamindaki alacagin yalnizca asla bagli olmayan vergi cezasi olmasi durumunda, bu vergi cezalarinin (I. ve II. derece usulsüzlük cezalari ile özel usulsüzlük cezalari) %50’sinin Kanunda belirtilen süre ve sekilde tamamen ödenmesi sartiyla cezalarin kalan %50’sinin tahsilinden vazgeçilecektir.
7020 sayili Kanunun yayimi tarihinden sonra bu fikra kapsamina giren alacaklara yönelik basvuru süresi içerisinde yapilmis ödemelere iliskin tebligatlar hakkinda da basvurulmasi sartiyla bu fikra hükmü uygulanacak ve alacaklarin vade tarihi olarak Kanunun yayim tarihi kabul edilecektir.
Diger taraftan, Kanunun yayimi tarihinden önce fikra kapsamina giren alacaklara karsilik kismi ödeme yapilmis olmasi hâlinde ödenmemis kisim için bu madde hükümlerinden yararlanilabilecektir. Ancak, fikra kapsamina giren alacaklarin Kanunun yayimi tarihinden önce tamaminin ödenmis olmasi hâlinde bu madde hükümlerinden yararlanilamayacagi tabiidir.
Ayrica, bu fikra hükmünden yararlanilmasi durumunda, fikra kapsamina giren alacaklar için tebligat yapilmayacagi gibi alacaklarin vade tarihi olarak Kanunun yayimi tarihi kabul edileceginden, madde hükümlerinin ihlal edilmesi hâlinde söz konusu alacaklar için Vergi Mahkemesi/Bölge Idare Mahkemesi/Danistay Kararina Göre Vergi/Ceza Ihbarnamesi teblig edilmeksizin ve Kanunun yayimlandigi 27/5/2017 tarihi vade tarihi kabul edilmek suretiyle takip ve tahsil islemlerine devam edilecektir.
Ancak, borçlu tarafindan bu fikra hükmünden yararlanmak için basvuruda bulunulmamasi durumunda vergi dairesince alacaga yönelik Vergi Mahkemesi/Bölge Idare Mahkemesi/Danistay Kararina Göre Vergi/Ceza Ihbarnamesinin teblig edilecegi tabiidir.
7020 sayili Kanunun 2 nci maddesinin altinci, yedinci ve sekizinci fikralari geregince yapilandirilacak ücret, su, atik su ve kati atik ücreti alacaklarindan, vadesi 31/3/2017 tarihinden (bu tarih dâhil) önce oldugu hâlde bu Kanunun yayimi tarihi itibariyla ödenmemis olanlar ile bunlara bagli fer’iler (sözlesmelerde düzenlenen her türlü zamlar dâhil) hakkinda bu maddenin birinci fikrasinin (ç) bendi hükümlerine göre yapilacak hesaplamalar sonucu belirlenen tutarlarin ayni fikra hükümleri çerçevesinde ödenmesi hâlinde bu alacaklara bagli cezalarin ve fer’ilerin (sözlesmelerde düzenlenen her türlü ceza ve zamlar dâhil) tahsilinden vazgeçilecektir.
Söz konusu alacaklarin yapilandirilmasina iliskin olarak bu Tebligin (II/B-12) bölümünde yapilan açiklamalarin dikkate alinmasi gerekmektedir.
7020 sayili Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fikrasinda “(1) Bu Kanunun ilgili maddelerindeki basvuru ve ödeme süresine iliskin hükümler sakli kalmak kaydiyla bu Kanun hükümlerinden yararlanmak isteyen borçlularin;
a) 30/6/2017 tarihine kadar (bu tarih dâhil) ilgili idareye basvuruda bulunmalari,
b) Gümrük ve Ticaret Bakanligina, Maliye Bakanligina, il özel idarelerine ve belediyelere bagli tahsil dairelerine ödenecek tutarlarin ilk taksitini 31/7/2017 tarihine kadar (bu tarih dâhil), Sosyal Güvenlik Kurumuna bagli tahsil dairelerine ödenecek tutarlarin ilk taksitini 31/8/2017 tarihine kadar (bu tarih dâhil), diger taksitlerini ise bu tarihleri takip eden ikiser aylik dönemler hâlinde azami on sekiz esit taksitte ödemeleri,
sarttir.” hükmü yer almaktadir.
Bu hüküm çerçevesinde; Maliye Bakanligina, il özel idarelerine ve belediyelere bagli tahsil dairelerine borçlu olanlarin Kanunun 2 nci maddesi hükmünden yararlanmak istemeleri hâlinde, 30 Haziran 2017 tarihine (bu tarih dâhil) kadar borçlu bulunduklari tahsil dairelerine basvurmalari gerekmektedir. Kanun kapsaminda yapilandirilan borçlarin ilk taksit ödeme süresi içerisinde tamamen ya da ikiser aylik dönemler hâlinde azami onsekiz esit taksitte ödenmesi mümkün olup ilk taksit ödeme süresi 31 Temmuz 2017 tarihi mesai saati bitiminde sona ermektedir.
Kanunun 3 üncü maddesi hükmü ile azami taksit süresi 18 esit taksit olarak belirlenmis olmakla birlikte 6, 9 ve 12 esit taksitte ödeme seçenekleri de bulunmaktadir.
Kanuna göre ödenecek taksitlerin ödeme süresinin son gününün resmi tatile rastlamasi hâlinde süre, tatili izleyen ilk is günü mesai saati sonuna kadar uzayacaktir.
7020 sayili Kanunun 3 üncü maddesiyle, Kanun hükümlerine göre yapilandirilan alacak tutarinin pesin veya taksitle ödenmesi imkâni getirilmis ve ödeme süresine bagli olarak katsayi uygulamasi öngörülmüstür.
Katsayi uygulamasinin düzenlendigi Kanunun 3 üncü maddesinin üçüncü fikrasinda “(3) Bu Kanun hükümlerine göre hesaplanan tutarlar pesin veya taksitler hâlinde ödenebilir.
a) Hesaplanan tutarlarin tamaminin ilk taksit ödeme süresi içerisinde pesin olarak ödenmesi hâlinde, bu tutarlara bu Kanunun yayimi tarihinden ödeme tarihine kadar geçen süre için herhangi bir faiz uygulanmaz ve fer’i alacaklar yerine YI-ÜFE aylik degisim oranlari esas alinarak hesaplanacak tutarlar üzerinden ayrica %50 indirim yapilir.
b) Hesaplanan tutarlarin taksitle ödenmek istenmesi hâlinde, borçlularin basvuru sirasinda alti, dokuz, on iki veya on sekiz esit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih etmeleri sarttir. Tercih edilen taksit süresinden daha uzun bir sürede ödeme yapilamaz.
c) Taksitle yapilacak ödemelerde 2 nci ve 4 üncü maddelere göre belirlenen tutar;
1) Alti esit taksit için (1,045),
2) Dokuz esit taksit için (1,083),
3) On iki esit taksit için (1,105),
4) On sekiz esit taksit için (1,15),
katsayisi ile çarpilir ve bulunan tutar taksit sayisina bölünmek suretiyle ikiser aylik dönemler hâlinde ödenecek taksit tutari hesaplanir. Bu Kanun hükümlerinden yararlanmak üzere basvuruda bulunan borçlulara tercih ettikleri taksit süresine uygun ödeme plani verilir. Ancak tercih edilen süreden daha kisa sürede ödeme yapilmasi hâlinde ödenecek tutar ilgili katsayiya göre düzeltilir.” hükmü yer almaktadir.
Bu hükmün uygulamasinda asagida yapilan açiklamalarin dikkate alinmasi gerekmektedir.
a) Kanuna göre, yapilandirilan alacak tutarinin ilk taksit ödeme süresi içerisinde pesin olarak tamamen ödenmesi hâlinde, bu tutara Kanunun yayimi tarihinden ödeme tarihine kadar geçen süre için herhangi bir faiz, gecikme zammi, gecikme cezasi gibi fer’i amme alacagi ya da katsayi uygulanmayacaktir.
Söz konusu ödemenin defaten yapilmasi zorunlu olmayip, ilk taksit ödeme süresi içerisinde farkli zamanlarda borcun tamaminin ödenmesi hâlinde de bu hükümden yararlanilacaktir.
b) Kanuna göre, yapilandirilan alacak tutarinin ilk taksit ödeme süresi içerisinde pesin olarak tamamen ödenmesi hâlinde, fer’i alacaklar yerine YI-ÜFE aylik degisim oranlari esas alinarak hesaplanan tutar üzerinden ayrica %50 oraninda indirim yapilacaktir.
Ancak, pesin ödeme indirimi ilk taksit ödeme süresi içerisinde borcun tamamina karsilik yapilan ödemelere uygulanacagindan, Kanunun 3 üncü maddesinin altinci fikrasi geregince ilk taksiti izleyen ayin sonuna kadar geç ödeme zammi ile birlikte yapilacak ödemelerde pesin ödeme indirimi uygulanmasi mümkün bulunmamaktadir.
Örnek 15- Kanun hükümlerinden yararlanmak için vergi dairesine basvuruda bulunan mükellef, pesin ödeme seçenegini tercih etmistir.
Vergi dairesi, Kanun kapsaminda yapilandirilan alacak asli tutarini 145.800,00 TL, fer’i alacaklar yerine YI-ÜFE aylik degisim oranlari esas alinarak hesaplanan tutari ise 38.250,00 TL olmak üzere toplam 184.050,00 TL olarak hesaplamistir.
Mükellef, yapilandirilan borç tutarini pesin ödeme seçenegi ile ödemeyi tercih ettiginden, ayrica bir katsayi hesaplanmamistir.
Mükellef tarafindan ilk taksit ödeme süresi içerisinde yapilandirilan borcun ödenmesi nedeniyle fer’i alacaklar yerine YI-ÜFE aylik degisim oranlari esas alinarak hesaplanan tutardan %50 oraninda indirim yapilacaktir. Bu durumda, mükellef YI-ÜFE tutari olarak [38.250,00 - (38.250,00 x %50)]=19.125,00 TL, toplamda 164.925,00 TL ödeme yapmak suretiyle Kanun hükümlerinden yararlanacaktir.
Ancak, yapilandirilan borcun mükellef tarafindan Temmuz/2017 ayinin sonuna kadar ödenmeyip, hesaplanacak geç ödeme zammi ile birlikte Agustos/2017 ayi içerisinde ödenmesi durumunda 38.250,00 TL YI-ÜFE tutarinin tamaminin ödenmesi gerekmektedir.
Örnek 16- Örnek 5’de belirtilen yapilandirilan alacagin pesin ödenmek istenmesi hâlinde ödenecek tutar ile tahsilinden vazgeçilecek tutar asagida gösterilmistir.
 
Ödenecek Tutar
 
 
Katma Deger Vergisi                                                    
:
50.000,00 TL
Özel Usulsüzlük Cezasi (1.370,00 x %50=)
:
685,00 TL
YI-ÜFE Tutarinin %50’si (Gecikme Faizi Yerine)
:
895,00 TL
TOPLAM
:
51.580,00 TL
 
Tahsilinden Vazgeçilen Alacaklar
 
 
Vergi Ziyai Cezasi
:
6.000,00 TL
Özel Usulsüzlük Cezasi (1.370,00 x %50=)
:
685,00 TL
Gecikme Faizi
:
7.000,00 TL
YI-ÜFE Tutarinin %50’si
:
895,00 TL
TOPLAM
:
14.580,00 TL
 
Örnek 5’de yer alan toplam 64.370,00 TL alacak, Kanun kapsaminda yapilandirilarak pesin ödenmesi hâlinde 51.580,00 TL’ye düsmekte ve 14.580,00 TL tutarindaki alacagin tahsilinden vazgeçilmektedir.
c) Yapilandirilan alacak tutarinin taksitle ödenmesi mümkündür. Bu takdirde, borçlularca basvuru sirasinda; 6, 9, 12 veya 18 esit taksitte ödeme seçeneklerinden biri tercih edilecektir. Borçlu tarafindan taksit sayisina iliskin bir tercihte bulunulmamasi hâlinde, idarece Kanunda öngörülen en uzun taksit sayisi olan 18 taksite iliskin ödeme plani verilecektir.
7020 sayili Kanunun 3 üncü maddesinin açik hükmü sebebiyle borçlular tercih ettikleri taksit süresinden daha uzun bir sürede ödeme yapamayacaktir.
ç) Taksitle yapilacak ödemeler için Kanunun öngördügü ilgili katsayi, yapilandirilan alacak tutari ile çarpilacak ve bulunacak tutar borçlu tarafindan seçilen taksit sayisina bölünerek ikiser aylik dönemler hâlinde ödenecek taksit tutari bulunacaktir.
Örnegin; borçlu tarafindan Kanun kapsaminda yapilandirilan alacagin 6 esit taksitte ödenmesi yönünde tercih kullanildigi takdirde yapilandirilan alacak tutari 6 esit taksit için öngörülen (1,045) katsayisi ile çarpilacak ve bulunan tutar taksit sayisi olan 6 sayisina bölünecektir. Ayni sekilde borçlunun 18 esit taksiti seçmesi hâlinde, taksitle ödenecek alacak tutari (1,15) katsayisi kullanilarak tespit edilecektir.
d) 7020 sayili Kanunun 3 üncü maddesinin üçüncü fikrasinin (c) bendi ile borçlulara seçtikleri taksit süresinden daha kisa sürede ödeme yapma imkâni verilmekte ve daha kisa sürede yapilan ödemelerde madde hükmüne göre hesaplanan katsayinin düzeltilmesi öngörülmektedir.
Örnegin; borçlu tarafindan Kanun kapsaminda yapilandirilan alacak tutarinin 18 esit taksitte ödenmesi yönünde tercih kullanildigi hâlde borcun 9 esit taksit için öngörülen sürede tamamen ödenmesi hâlinde, (1,15) katsayisi esas alinarak hesaplanan tutar, 9 esit taksit için öngörülen (1,083) katsayisina göre düzeltilecektir.
Kanunda genel olarak 6, 9, 12 ve 18 esit taksit süresi olmak üzere dört ayri taksit süresi ve bu süreler için dört farkli katsayi belirlenmistir. Erken yapilan ödemeler nedeniyle katsayi düzeltmesinin yapilabilmesi için borçlu tarafindan seçilen taksit süresine uygulanacak katsayi ile alacagin tamaminin ödendigi tarihin denk geldigi taksit süresi için belirlenmis katsayinin birbirinden farkli olmasi gerekmektedir.
Örnek 17- Kanun hükümlerinden yararlanmak üzere vergi dairesine basvuruda bulunan mükellef, borcunu 12 esit taksitte ödemeyi talep etmistir. 
   Vergi dairesi Kanun kapsaminda yapilandirilan alacak tutarini 36.000,00 TL olarak hesaplamistir.
Mükellef, yapilandirilan alacak tutarini 12 esit taksitte ödemeyi talep ettiginden, 36.000,00 TL alacak tutari (1,105) katsayisi ile çarpilacaktir.
Bu sekilde bulunan tutar, 12’ye bölünmek suretiyle taksit tutari hesaplanacaktir.
12 esit taksit için taksitlendirmeye esas tutar           : 36.000,00 x 1,105= 39.780,00 TL
Taksit tutari                                                             : 39.780,00 / 12= 3.315,00 TL’dir.
Taksitlendirmeye esas olan 36.000,00 TL’nin (39.780,00 - 36.000,00=)3.780,00 TL’si toplam katsayi tutaridir.
Mükellef, Temmuz/2017, Eylül/2017, Kasim/2017, Ocak/2018, Mart/2018 aylarinda ödemesi gereken taksit tutarlari toplami olan (3.315,00 x 5=)16.575,00 TL’yi süresinde ödemistir.
Nisan/2018 ayinda mükellef vergi dairesine basvurarak kalan taksit tutarlarini defaten ödemek istedigini bildirmistir.
Basvuru sirasinda 12 esit taksitte ödeme seçenegi tercih edilmis olmakla birlikte, daha sonra 6 esit taksit ödeme seçeneginin ödeme süresi içerisinde, borcun tamami ödenmek istendiginden, öncelikle yapilandirilan alacak tutarina (1,105) katsayisi yerine 6 esit taksit için öngörülmüs olan (1,045) katsayisi uygulanarak taksitle ödenecek alacak tutarinin yeniden hesaplanmasi gerekmektedir.
Yapilan hesaplamaya göre, (1,045) katsayisi esas alinarak ödenmesi gereken tutardan daha önce ödenen taksit tutarlari çikartilacak ve tahsil edilmesi gereken tutar bulunacaktir.
Buna göre;
 
6 esit taksit için taksitlendirmeye esas tutar
:
36.000,00 x 1,045 = 37.620,00 TL
Ödenen toplam taksit tutari                                              
  :
  3.315,00 x 5 = 16.575,00 TL
Tahsil edilecek toplam tutar
 :
37.620,00 - 16.575,00 = 21.045,00 TL
 
olacaktir.
Bu durumda, mükellefin 7020 sayili Kanun kapsaminda yapilandirilan 36.000,00 TL borcu için (37.620,00 - 36.000,00=)1.620,00 TL katsayi tutari tahsil edilecektir.
Yapilacak erken ödeme mükellefe (3.780,00 - 1.620,00=)2.160,00 TL daha az ödeme imkâni saglayacaktir.
Örnek 18- Kanun hükümlerinden yararlanmak üzere vergi dairesine basvuruda bulunan mükellef, borcunu 18 esit taksitte ödemeyi talep etmistir. 
    Vergi dairesi Kanun kapsaminda yapilandirilan alacak tutarini 22.000,00 TL olarak hesaplamistir.
Mükellef, yapilandirilan alacak tutarini 18 esit taksitte ödemeyi talep ettiginden, 22.000,00 TL alacak tutari (1,15) katsayisi ile çarpilacaktir.
Bu sekilde bulunan tutar, 18’e bölünmek suretiyle taksit tutari hesaplanacaktir.
 
18 esit taksit için taksitlendirmeye esas tutar : 22.000,00 x 1,15 = 25.300,00 TL
Taksit tutari                          : 25.300,00 / 18     =   1.405,56 TL’dir.
 
Taksitlendirmeye esas olan 25.300,00 TL’nin (25.300,00 - 22.000,00=)3.300,00 TL’si toplam katsayi tutaridir.
Mükellef, ilk 12 taksiti süresinde ödemistir. Bu sürede yapilan toplam tahsilat (1.405,56 x 12=)16.866,72 TL’dir.
Haziran/2019 ayinda mükellef vergi dairesine basvurarak kalan taksit tutarlarini defaten ödemek istedigini bildirmistir.
Mükellef tarafindan borcun tamami 18 esit taksit için öngörülmüs ödeme süresi (Temmuz/2017 ila Mayis/2020) içinde erken ödenmis olmakla birlikte, ödemenin yapildigi Haziran/2019 ayi Kanunda belirlenen ve farkli katsayi uygulanmasini gerektiren 12 esit taksit için öngörülmüs süreden (Temmuz/2017 ila Mayis/2019) sonraya rastlamaktadir.
Kanunda 12 esit taksit ila 18 esit taksit arasindaki süreler için farkli bir katsayi belirlenmemistir. Bu nedenle, mükellefçe yapilan ödemeye 18 esit taksit için belirlenmis katsayi disinda bir katsayi uygulanmasi imkâni bulunmamaktadir. Dolayisiyla, Haziran/2019 ayinda mükellefin kalan alti taksit tutarini defaten ödemesi hâlinde herhangi bir katsayi düzeltmesi yapilmayacaktir. 
Örnek 19- Örnek 18’de belirtilen mükellefin taksitlendirilen borcunun ilk 5 taksitini süresinde ödedikten sonra kalan kismin tamamini Mayis/2018 ayinda ödedigi kabul edildiginde Kanun kapsaminda ödenecek tutar asagidaki sekilde hesaplanacaktir.
Kanun kapsaminda yapilandirilan alacak tutari 22.000,00 TL’dir. Katsayi uygulanmak suretiyle taksitlendirilen tutara (25.300,00 TL) karsilik bes taksit tutari olan 7.027,80 TL tahsil edilmistir.
Basvuru sirasinda 18 esit taksitte ödeme seçenegi tercih edilmis olmakla birlikte, daha sonra 6 esit taksit ödeme seçeneginin ödeme süresi içerisinde borcun tamami ödenmek istendiginden, öncelikle yapilandirilan alacak tutarina (1,15) katsayisi yerine 6 esit taksit için öngörülmüs olan (1,045) katsayisi uygulanarak taksitle ödenecek alacak tutarinin yeniden hesaplanmasi gerekmektedir.
Yapilan hesaplamaya göre, (1,045) katsayisi esas alinarak ödenmesi gereken tutardan daha önce ödenen taksit tutarlari çikartilacak ve tahsil edilmesi gereken tutar bulunacaktir.
 
Buna göre;
         
6 esit taksit için taksitlendirmeye esas tutar : 22.000,00 x 1,045       =
22.990,00 TL
Ödenen toplam taksit tutari :   1.405,56 x 5                =
7.027,80 TL
Tahsil edilecek toplam tutar :   22.990,00 - 7.027,80    =
15.962,20 TL
 
olacaktir.
       
 
Bu durumda, mükellefin 7020 sayili Kanun kapsaminda yapilandirilan 22.000,00 TL borcu için (22.990,00 - 22.000,00=)990,00 TL katsayi tutari tahsil edilecektir.
Yapilacak erken ödeme mükellefe (25.300,00 - 22.990,00=)2.310,00 TL daha az ödeme imkâni saglayacaktir.
e) 7020 sayili Kanun kapsaminda ödenecek tutarlar, vergi dairelerine, anlasmali bankalara ödenebilecegi gibi, anlasmali bankalarin banka karti ve kredi karti kullanilmak suretiyle de ödenebilecektir.
7020 sayili Kanunun 3 üncü maddesinin dördüncü fikrasinda “(4) Maliye Bakanligi ve Sosyal Güvenlik Kurumuna bagli tahsil dairelerine bu Kanun kapsaminda ödenecek olan alacaklarin 6183 sayili Kanunun 41 inci maddesine göre kredi karti kullanilmak suretiyle ödenmesi uygun görüldügü takdirde, ödemeye aracilik yapan bankalarca, kart kullanicilarina kredi karti islemine konu borç tutarinin, taksitler hâlinde yansitilmasi ve taksit ödeme aylarinda hesaplarina borç kaydedilmesi kosuluyla, bu ödemeler için ödeme tarihi olarak kredi kartinin kullanildigi gün esas alinir ve borçluya tahsilatin yapildigini gösteren makbuz verilir. Bu sekilde tahsil edilen tutarlarin bankalarca Hazine veya Sosyal Güvenlik Kurumu hesaplarina aktarilmasina iliskin 6183 sayili Kanunun 41 inci maddesinde belirlenen süre, taksit aylarinin son gününü izleyen günden itibaren hesaplanir. Taksitlerin kredi karti kullanilmak suretiyle ödenmesi bu madde hükmüne göre katsayi uygulanmasina engel teskil etmez.” hükmü yer almaktadir.
Bu hüküm, 7020 sayili Kanun kapsaminda yapilandirilan alacak tutarinin kredi karti kullanilmak suretiyle de ödenmesine imkân vermektedir. Madde hükmüne göre kredi karti kullanilarak ödeme yapilabilmesi için aracilik yapan bankalarla anlasma yapilmasi gerekmektedir.
Bu Tebligin yayimi tarihi itibariyla Maliye Bakanligina bagli vergi dairelerine ödenecek alacaklarin tahsilati amaciyla ödemeye aracilik yapacak bankalarla gerekli anlasma saglanmis olup kredi karti kullanilmak suretiyle yapilacak ödemeler Gelir Idaresi Baskanliginin internet sitesi (www.gib.gov.tr) üzerinden yapilabilecektir. Ancak, bankalarin uygulama gelistirmeleri hâlinde, internet siteleri veya subeleri üzerinden de kredi kartiyla tahsilat islemleri yapilmasi mümkündür.
Kredi karti ile yapilacak ödemeler, tüm taksitlerin veya bir ya da birden fazla taksitin defaten ödenmesi ya da bir veya birden fazla taksitin ilgili taksit aylarina yansitilmak suretiyle ödenmesi seklinde yapilabilecektir.
Borçlularin kredi kartina taksit seklinde ödeme yapmak istemeleri hâlinde, 7020 sayili Kanun kapsaminda yapilandirilan alacak tutari banka tarafindan borçlunun hesaplarina Kanunun öngördügü taksit aylarinda yansitilacaktir. Bununla birlikte, borçlu tarafindan yapilan ödeme tutarini gösterir alindi, kredi karti ile ödeme isleminin yapildigi tarih itibariyla verilecek ve borç ödenmis kabul edilecektir.
7020 sayili Kanunun 3 üncü maddesinin dördüncü fikrasi geregince, kredi karti kullanilmak ve borçlunun bankadaki kredi hesaplarina taksit aylarinda borç olarak yansitilmak suretiyle yapilan ödemeler, ilgili taksit ayinin son gününü izleyen günden itibaren 6183 sayili Kanunun 41 inci maddesinde belirlenen sürede Hazine hesaplarina aktarilacaktir.
Örnegin, borçlu tarafindan Kanun kapsaminda taksitlendirilmis alacagin ilk iki taksit tutarinin kredi karti ile ayni gün ödendigi varsayildiginda, banka tarafindan taksitler ilgili taksit aylari olan Temmuz/2017 ve Eylül/2017 aylarinda borçlunun hesap ekstrelerine yansitilacak ve bu suretle yapilan tahsilat tutarlari taksit aylarinin son gününü izleyen 20 gün içerisinde Hazine hesaplarina aktarilacaktir.
Kredi kartiyla yapilan taksitli ödemenin Kanunun öngördügü taksitli ödeme sekli oldugu dikkate alindiginda, bu sekilde yapilan ödemelerde de katsayi uygulanacaktir.
7020 sayili Kanunun 3 üncü maddesinin besinci fikrasinda, Kanun hükümlerinden yararlanarak borçlarini yapilandiran mükelleflerin vergi dairelerinden olan alacaklariyla yapilandirilan borçlarini ne sekilde ödeyebilecekleri hususu düzenlenmistir.
Madde hükmüne göre, Maliye Bakanligina bagli tahsil dairelerine ödenmesi gereken amme alacaklarina uygulanmak üzere, Kanun hükümlerinden yararlanmak için basvuruda bulunan ve ödenecek tutarlari ilgili vergi mevzuati geregi iade alacagindan kendi borçlarina mahsuben ödemek isteyen borçlularin, bu taleplerinin yerine getirilebilmesi için basvuru ve/veya taksit süresi içinde ilgili mevzuatin öngördügü bilgi ve belgeleri tam ve eksiksiz olarak ibraz etmeleri sarttir. Belgelere ek olarak mahsuben iadenin gerçeklestirilebilmesi için teminat, yeminli mali müsavir raporu veya vergi inceleme raporu da aranan durumlarda, bunlarin da ayni süre içinde vergi dairesine intikal etmis olmasi gerekmektedir.
Bu takdirde, ilgili mevzuatin borçlunun mahsup talebine esas aldigi tarih itibariyla bu Kanuna göre ödenecek tutara mahsup islemleri yapilacaktir. Mahsup talebine konu tutardan daha az tutarda mahsubun yapilmasi hâlinde, mahsuben ödeme suretiyle tahsil edilemeyen taksit tutarinin bir ay içerisinde ödenmesi hususunda bildirimde bulunulmasi gerekmektedir.
Bir aylik süre içerisinde eksik ödenen taksit tutarinin, ödenmesi gerektigi tarihten ödendigi tarihe kadar gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayili Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammi oraninda hesaplanacak geç ödeme zammi ile birlikte ödenmesi hâlinde eksik ödenen tutar için bu Kanun hükümleri ihlal edilmis sayilmayacaktir. 
Mükelleflerin bu hükümden yararlanmalari için basvurularini bu Teblige ekli (Ek:2/E) dilekçe ile yapmalari gerekmektedir.
Diger taraftan, mükellefin mahsup talebi üzerine mahsup islemleri yapildiktan sonra, fazla veya yersiz mahsup yapildiginin tespiti hâlinde, haksiz alinan iade tutari için vergi mevzuati geregi gerekli tarhiyatin yapilacagi tabiidir. Bu durumda, Kanun kapsaminda mahsup yoluyla yapilmis olan tahsilatlar için herhangi bir düzeltme islemi yapilmayacaktir.
7020 sayili Kanunun 3 üncü maddesinin yedinci fikrasinda (7) Maliye Bakanligina bagli tahsil daireleri tarafindan takip edilen yillik gelir veya kurumlar vergileri, gelir (stopaj) vergisi, kurumlar (stopaj) vergisi, katma deger vergisi ve özel tüketim vergisi için bu Kanun hükümlerinden yararlanmak üzere basvuruda bulunan mükellefler, taksit ödeme süresince bu vergi türleri ile ilgili verilen beyannameler üzerine tahakkuk eden bu vergileri, çok zor durum olmaksizin her bir vergi türü itibariyla bir takvim yilinda ikiden fazla vadesinde ödememeleri ya da eksik ödemeleri hâlinde bu Kanun hükümlerine göre yapilandirilan borçlarina iliskin kalan taksitlerini ödeme haklarini kaybederler.” hükmü yer almaktadir.
Buna göre, Kanundan yararlanmak üzere yillik gelir veya kurumlar vergileri, gelir (stopaj) vergisi, kurumlar (stopaj) vergisi, katma deger vergisi ve özel tüketim vergisi için basvuruda bulunan mükelleflerin Kanunda öngörülen diger sartlarin yani sira; belirtilen vergi türlerinden, taksit ödeme süresince beyan üzerine ilk taksit ödeme süresinin baslangiç tarihinden mükellef tarafindan seçilen son taksit ödeme süresinin sonuna kadar, erken ödeme hâlinde borcun tamamen ödendigi tarihe kadar, tahakkuk edenleri vadesinde ödemeleri sarttir.
Bu hüküm, Kanuna göre ödenecek taksitlerin süresinde ödenmemesi hâlinde uygulanacak hükümler ile iliskili olmayip, taksit ödeme süresince mükelleflerin beyani üzerine tahakkuk edecek vergilerin zamaninda ödenmesi ile ilgilidir.
Örnegin, gelir vergisi mükellefi olan borçlunun, Kanundan bu vergi türü için 12 esit taksitte ödeme seçenegi ile yararlanmasi durumunda, ilk taksit ödeme süresinin basladigi 1/7/2017 tarihinden 12 esit taksitin sona erdigi 31/5/2019 tarihine kadar beyani üzerine tahakkuk eden, gelir vergisini, katma deger vergisini, gelir (stopaj) vergisini ve mükellefiyeti bulunmasi hâlinde özel tüketim vergisini ödemesi gerekmektedir. Ancak, bu vergilerle birlikte tahakkuk eden damga vergisinin vadesinde ödenmemesi hâlinde yapilandirma ihlal edilmis sayilmayacaktir.
Taksit ödeme süresince beyan üzerine tahakkuk eden vergilerin vadesinde ödenmesi sarti, bir takvim yilinda her bir vergi türü için en fazla iki defa ihlal edilebilecektir. Böyle bir durumda borçlular Kanun hükümlerinden yararlanma haklarini kaybetmeyecektir.
Ancak, bir vergi türünün bir takvim yilinda ikiden fazla vadesinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde mükellefler üçüncü ihlale konu verginin vadesinin rastladigi ayin sonuna kadar (bu tarih dâhil) ödedikleri taksitler için Kanun hükmünden yararlanacak bu tarihten sonra ise Kanun kapsaminda ödeme haklarini kaybedeceklerdir.
Diger taraftan, mükelleflerin çok zor durumda bulunmalari nedeniyle borçlarini vadesinde ödeyememeleri hali Kanunun ihlal nedeni sayilmamistir.
Çok zor durum hali, 6183 sayili Kanunun 48 inci maddesinde geçen “çok zor durum” halini ifade etmektedir.
Buna göre, 6183 sayili Kanuna göre vadesinde ya da vadesinden önce yapilan müracaatlara istinaden borçlari tecil edilen mükelleflerin çok zor durumda bulunduklari kabul edilecektir. Tecil talebi çok zor durum hali disindaki nedenlerle (Örnegin, özel tüketim vergisi gibi taksitlendirilmesi uygun görülmeyen vergiler veya diger nedenler) uygun görülmeyen mükellefler için tecil yapilmamakla birlikte, çok zor durum halinin varligi tespit edilmisse Kanun hükümleri ihlal edilmis sayilmayacaktir.
7020 sayili Kanunun 3 üncü maddesinin onbesinci fikrasinda, bu Kanun hükmünden yararlanmak isteyen borçlularin Kanunda belirtilen sartlarin yani sira dava açmamalari, açilmis davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarina basvurmamalarinin sart oldugu hükme baglanmistir.
Kanun kapsamina, alacagin varligi hususunda ihtilaf olan alacaklar girmemekte olup, münhasiran kesinlesmis alacaklar girdiginden, bu Kanundan yararlanmak isteyen borçlularin kesinlesmis alacaklara iliskin dava açmamalari, açilmis davalardan vazgeçmeleri (ihtirazi kayitla verilen beyannameye konu alacaklar için Kanundan yararlanmak isteyenlerin alacaga iliskin olarak açmis olduklari davalar dâhil) ve kanun yollarina basvurmamalari gerekmektedir. Bu nedenle, Kanun hükmünden yararlanmak isteyen borçlularin bu yöndeki iradelerini basvurulari sirasinda yazili olarak belirtmeleri sarttir.
Tüzel kisiler ya da tüzel kisiligi haiz olmayan tesekküller tarafindan açilan davalardan vazgeçme yetkisi, bunlarin kanuni temsilcilerinde bulundugundan, Kanundan yararlanma basvurulari kanuni temsilcileri tarafindan yapilacaktir. Ayni sekilde, iflas idaresi tarafindan açilan ya da ihtilafi devam ettirilen davalardan da iflas idaresince vazgeçilmesi gerekecektir. Kanuni temsilcilerin bu basvurulari sirasinda dilekçelerine temsilci sifatlarini gösteren belgeyi eklemeleri icap etmektedir.
Kanunun 3 üncü maddesinin onbesinci fikrasi hükmü geregince, davadan vazgeçme dilekçeleri ilgili tahsil dairelerine verilecek ve bu dilekçelerin tahsil dairelerine verildigi tarih, ilgili yargi merciine verildigi tarih sayilarak dilekçeler ilgili yargi merciine gönderilecektir. Bu nedenle, tahsil dairelerince alinan dilekçenin bir örneginin derhal davanin bulundugu yargi merciine gönderilmesi gerekmektedir.
Kanundan yararlanmak için elektronik ortamda basvuruda bulunan borçlularin, devam eden ihtilaflardan vazgeçtiklerini gösterir islak imzali dilekçelerini basvuru süresi içerisinde ilgili tahsil dairesine vermeleri gerekmektedir.
Diger taraftan, mükelleflerce Kanun hükümlerinden yararlanilmak üzere davadan vazgeçilmesi hâlinde idarece de ihtilaflarin sürdürülmeyecegi tabiidir.
7020 sayili Kanunun 3 üncü maddesinin onaltinci fikrasi geregince, Kanun hükümlerinden yararlanmak üzere basvuruda bulunan ve açtiklari davalardan vazgeçen borçlularin bu ihtilaflariyla ilgili olarak karar tarihine bakilmaksizin Kanunun yayimi tarihinden sonra teblig edilen yargi kararlari uyarinca islem yapilmayacaktir.
Ayrica, Kanunun 3 üncü maddesinin onyedinci fikrasina göre, Kanun hükümlerinden yararlanilmak üzere vazgeçilen davalarda verilen kararlarla hükmedilmis yargilama giderleri ve avukatlik ücreti ile fer’ilerinin bulunmasi hâlinde bu tutarlar karsilikli olarak talep edilmeyecek, bu alacaklar için icra takibi yapilamayacak ve vazgeçme tarihinden önce ödenmis olan yargilama giderleri ve avukatlik ücretleri geri alinmayacaktir.   
7020 sayili Kanunun 3 üncü maddesinde, Kanuna göre yapilandirilan alacaklarin taksitlerinin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde, Kanun hükümlerinden yararlanabilme kosullarina yönelik düzenlemeler yer almaktadir.
7020 sayili Kanunun 3 üncü maddesinin altinci fikrasinda (6) Bu Kanuna göre ödenmesi gereken taksitlerin ilk ikisinin süresinde ve tam ödenmesi kosuluyla, kalan taksitlerden; bir takvim yilinda iki veya daha az taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarinin son taksiti (pesin ödeme seçeneginin tercih edilmesi hâlinde ilk taksiti) izleyen ayin sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayili Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammi oraninda hesaplanacak geç ödeme zammi ile birlikte ödenmesi sartiyla bu Kanun hükümlerinden yararlanilir. Ilk iki taksitin süresinde tam ödenmemesi ya da süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen diger taksitlerin belirtilen sekilde de ödenmemesi veya bir takvim yilinda ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde bu Kanun hükümlerinden yararlanma hakki kaybedilir. Bu hüküm alacakli idareler açisindan taksitlendirilen alacaklar için ayri ayri uygulanir.” hükmü yer almaktadir.
Bu hükme göre, Kanun kapsaminda ödenmesi gereken taksitlerin ilk ikisinin süresinde ve tam olarak ödenmek kosuluyla, kalan taksitlerden; bir takvim yilinda en fazla iki taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde, Kanun hükümleri ihlal edilmis sayilmayacak ve ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarinin borçlunun basvuru sirasinda tercih ettigi taksitlendirme süresinin son taksitini izleyen ayin sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayili Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammi oraninda hesaplanacak geç ödeme zammi ile birlikte ödenmesi sartiyla Kanun hükümlerinden yararlanilacaktir.
Dolayisiyla, Kanun kapsaminda ödenmesi gereken taksitlerden;
- Ilk ikisinin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi,
- Bir takvim yilinda ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi,
- Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksitlerin geç ödeme zammiyla birlikte son taksiti izleyen ayin sonuna kadar da ödenmemesi,
hâlinde Kanun hükümlerinden yararlanma hakki kaybedilecektir.
Bu durumda, Kanun kapsaminda ödenmesi gereken taksitlerden ilk ikisinin süresinde ve tam olarak ödenmesi Kanundan yararlanma hakkinin devami için zorunlu oldugundan, taksitli ödeme seçenegini tercih eden borçlularin Temmuz/2017 ve Eylül/2017 taksitlerini süresinde ve tam olarak ödemeleri gerekmektedir.
Bu hüküm, alacakli idareler açisindan taksitlendirilen alacaklar için ayri ayri uygulanacaktir.
Ayrica, Kanunun 3 üncü maddesinin yirmiikinci fikrasi geregince, ayni maddenin yirminci ve yirmibirinci fikra hükümlerine göre 213 sayili Kanun kapsaminda ilan edilen mücbir sebep halleri ile ilgili olarak 7020 sayili Kanuna göre ödenmesi gereken taksitlerin ilk ikisinin ödeme süresinin uzatilmasi hâlinde, bu taksitler için süresinde ve tam olarak ödenme sarti aranilmayacaktir. Bununla birlikte, süresinde ödenmeyen taksitler hakkinda Kanun hükümlerinin uygulanacagi tabiidir.
7020 sayili Kanun hükümlerine göre borçlarini yapilandiran belediyeler ve bunlara bagli kamu tüzel kisiligini haiz kuruluslarca ödenmesi gereken taksit tutarlarinin, 2/7/2008 tarihli ve 5779 sayili Il Özel Idarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkinda Kanuna göre belediyelerin genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplami üzerinden ayrilan paylarindan tahsil edilmesi gerekmekle birlikte, 5779 sayili Kanuna göre yapilacak kesintilerin Bakanlar Kurulunca durdurulmasi hâlinde, aylik taksitlerin ödeme süreleri kesinti yapilmayan aylar için de durdurulacagindan taksit ödemeleri yönünden bu Kanun hükümleri ihlal edilmis sayilmayacaktir.
7020 sayili Kanunun 3 üncü maddesinin dokuzuncu fikrasinda “(9) Bu maddenin yedinci ve sekizinci fikralari uyarinca vadesinde ödenmesi öngörülen alacaklarin veya taksit tutarinin %10’unu asmamak sartiyla 5 Türk lirasina (bu tutar dâhil) kadar yapilmis eksik ödemeler için bu Kanun hükümleri ihlal edilmis sayilmaz.” hükmü yer almaktadir.
Bu hükme göre, Kanun kapsaminda ödenecek taksitler ile taksit ödeme süresince beyan üzerine tahakkuk eden ve Kanunun 3 üncü maddesinin yedinci fikrasinda belirtilen vergilerin (her bir vergi türü itibariyla) vadesinde yapilan ödemelerinde 5,00 TL’ye kadar eksik ödemeler ihlal sebebi sayilmayacaktir. Bununla birlikte, tahakkuk eden alacagin %10’u 5,00 TL’nin altinda ise yüzde %10 tutarina isabet eden tutar kadar eksik ödeme hali ihlal sebebi sayilmamistir. Ancak, bu tutarlari asan eksik ödemelerin ihlal sebebi olarak degerlendirilecegi tabiidir.
Örnegin, Kanun hükmünden gelir vergisi için yararlanmis bir mükellefin Kasim/2017 dönemine iliskin beyani üzerine tahakkuk eden katma deger vergisi 2.435,00 TL olmasina ragmen bankaya 2.430,00 TL olarak ödeme yapilmistir. Eksik ödenen tutar, 5,00 TL’yi asmadigindan Kanun hükümleri ihlal edilmis sayilmayacaktir. Diger taraftan, tahakkuk eden verginin %10’u olan (2.435,00 x %10=)243,50 TL ise 5,00 TL’den daha fazla oldugundan tutarin oranla mukayese edilmesine gerek olmadigi tabiidir.
7020 sayili Kanun kapsaminda ödenecek taksitler ile taksit ödeme süresince beyan üzerine tahakkuk eden ve Kanunun 3 üncü maddesinin yedinci fikrasinda belirtilen vergilerin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde borçlularin, Kanundan ne sekilde yararlanabileceklerine iliskin açiklamalar asagida yer almaktadir.
a) Kanunun 3 üncü maddesinin onuncu fikrasinda, Kanun kapsamina giren alacaklarin ayni maddenin altinci fikrasinda belirtilen sekilde tamamen ödenmemis olmasi hâlinde, borçlularin ödedikleri tutar kadar Kanun hükümlerinden yararlanacagi düzenlenmistir.
Buna göre, Kanun kapsaminda taksitlendirilen alacaklarin Kanunda öngörülen süre ve sekilde tamamen ödenmemesi hâlinde, bu Tebligin (II/B-3-c) bölümlerinde yer alan açiklamalar sakli kalmak kaydiyla borçlular yaptiklari ödemeler nispetinde Kanun hükümlerinden yararlandirilacaktir.
Örnek 20- Mükellef, 7020 sayili Kanun kapsaminda olan kesinlesmis borçlari için Kanundan yararlanma talebinde bulunmustur.
Mükellefin Kanunun yayimi tarihi itibariyla kapsama giren borçlari asagidaki sekildedir:
 
2015 takvim yili gelir vergisi
 
:
 
      64.000,00 TL
Gelir vergisine iliskin gecikme zammi :
10.633,08 TL
26/9/2016 vadeli gelir (stopaj) vergisi :
12.440,00 TL
Gelir (stopaj) vergisine iliskin gecikme zammi :
1.393,28 TL
TOPLAM :
88.466,36 TL
 
Vergi asillarina vade tarihleri ile Kanunun yayimi tarihine kadar gecikme zammi yerine hesaplanacak toplam YI-ÜFE oranlari ve tutarlari asagidaki gibidir:
 
Gelir Vergisi I. Taksit Tutari Için : 32.000,00  x %6,2842    = 2.010,94 TL
Gelir Vergisi II. Taksit Tutari Için : 32.000,00  x %3,4742    = 1.111,74 TL
Gelir (stopaj) Vergisi Için : 12.440,00  x %3,23         =          401,81 TL
TOPLAM (YI-ÜFE) :  
3.524,49 TL
 
Katsayisiz Genel Toplam
 
:
 
76.440,00 + 3.524,49     =       79.964,49 TL
Mükellef, vergi asillari ile hesaplanan YI-ÜFE tutarlari toplamini Kanun kapsaminda 9 esit taksitte ödemeyi tercih etmistir.
Ödenecek Taksit Tutarlari       = [(Vergi Asillari + Toplam YI-ÜFE Tutari) x 1,083] / 9
                                               = [(76.440,00 + 3.524,49) x 1,083 ] / 9
                                               = 9.622,40 TL
Mükellef Kanuna göre 8 taksiti süresinde ödemis ancak, son taksit için herhangi bir ödeme yapmamistir.
Bu durumda, mükellefin yaptigi ödemeler, vadesi önce gelen borçlardan baslanarak her bir dönem itibariyla mahsup edilecektir. Yapilan ödemeler belirtilen sekilde mahsup edildikten sonra alacagin tamamen tahsil edilemedigi dönemlerde Kanun hükmü ihlal edilmis sayilacaktir. Bu takdirde, kismi ödeme olan döneme iliskin vergiler için yapilmis ödemeler kadar Kanundan yararlanilacaktir.
Mükellefin Kanundan yararlanacagi tutar hesaplanirken, yapilandirilan borcun katsayi tatbik edilmemis kismi dikkate alinacaktir.
Buna göre, Kanun kapsaminda yapilandirilan toplam alacak tutari 79.964,49 TL olup, bu tutara karsilik 8 taksit içerisinde ödenen tutar [(79.964,49 / 9=)8.884,94 x 8=]71.079,52 TL’dir.
Mükellefin vadesi önce gelen borcu yillik gelir vergisi oldugundan, 71.079,52 TL yapilan ödeme tutari, ilk önce yillik gelir vergisi ile buna isabet eden YI-ÜFE tutari toplamina (64.000,00 + 3.122,68=)67.122,68 TL mahsup edilecektir. Bu sekilde yapilan mahsup sonucunda mükellef, 31/3/2016 ve 31/7/2016 vadeli gelir vergisi ve buna iliskin gecikme zammi için Kanundan yararlanmis olacaktir.
Mahsuptan sonra kalan (71.079,52 - 67.122,68 =)3.956,84 TL tutar, gelir (stopaj) vergisi ve bu vergiye iliskin YI-ÜFE tutari toplami olan 12.841,81 TL’yi karsilayamadigindan bu dönem borcu için Kanun hükümleri ihlal edilmis sayilacaktir.
Bu durumda, yapilan ödeme tutari kadar Kanundan yararlanilacaktir. Ödeme tutarindan vergi aslina isabet eden tutar;
 
Vergi aslina isabet eden tutar =
(Vergi Asli) x (Yapilan Ödemeden Kalan Tutar)
(Vergi Asli + YI-ÜFE Tutari)
 
formülü ile bulunacaktir. Buna göre;
 
Vergi aslina isabet eden tutar = 12.440,00 x 3.956,84 = 3.833,03 TL’dir.
     12.841,81
 
Bu tutar, Kanun hükümlerine göre YI-ÜFE aylik degisim orani uygulanarak bulunan (3.833,03 x %3,23=)123,81 TL ile birlikte (3.833,03 + 123,81=)3.956,84 TL olarak alacak asli ve gecikme zammina mahsup edileceginden, gelir (stopaj) vergisinin kalan (12.440,00 -3.956,84=)8.483,16 TL’si vade tarihinden itibaren uygulanacak gecikme zammi ile birlikte tahsil edilecektir.
Örnek 21- Temmuz, Agustos, Eylül/2016 geçici vergilendirme dönemine iliskin 158.000,00 TL kurum geçici vergi tahakkuk etmistir. Ancak, mükellef 17/11/2016 vadeli kurum geçici vergi borcunu ödememistir. Söz konusu geçici vergi, mükellefin kurumlar vergisi beyannamesini süresi içerisinde vermesi nedeniyle, 1/4/2017 tarihinde terkin edilmis ve 9.954,79 TL gecikme zammi hesaplanmistir.
Mükellefin, Kanundan yararlanmak için basvuruda bulunmasi hâlinde kurum geçici vergisinin vade tarihinden terkin edildigi tarihe kadar geçen süre için hesaplanan gecikme zammi tutari yerine YI-ÜFE tutari hesaplanacaktir.
Bu durumda uygulanacak toplam YI-ÜFE orani %1,5755’dir.
Toplam YI-ÜFE tutari ise (158.000,00 x %1,5755=)2.489,29 TL olacaktir.
Mükellefin söz konusu tutari 12 esit taksitte ödemek istemesi durumunda Kanun kapsaminda toplam ödenecek tutar (2.489,29 x 1,105=)2.750,67 TL olarak bulunacaktir. Dolayisiyla, bir taksit tutari (2.750,67 / 12=)229,22 TL olacaktir.
Mükellefin Kanun kapsaminda ilk 10 taksitini süresinde ödedigi, diger taksitlerini ise ödemedigi varsayildiginda, mükellef ödedigi tutar kadar Kanundan yararlanabilecektir. Bu durumda mükellefin Kanundan yararlanacagi tutar bulunurken yapilandirilan borcun katsayi tatbik edilmemis kismi dikkate alinacaktir.
 
Toplam Gecikme Zammi Tutari x Ödedigi Taksit Tutarlari Toplami (Katsayi Tutari Hariç)
Hesaplanan YI-ÜFE Tutari
 
= 9.954,79 x 2.074,40 = 8.295,62 TL
       2.489,29
 
formülü kullanilacak ve hesaplanan 8.295,62 TL gecikme zamminin tahsilinden vazgeçilecektir.
Kalan (9.954,79 - 8.295,62 =)1.659,17 TL gecikme zamminin ise takip ve tahsiline devam edilecektir.
Örnek 22- Bu Tebligin 4 numarali örneginde yer alan mükellefin Kanuna göre belirlenen tutari 9 taksitte ödemek istedigini, ancak 6 taksiti süresinde ödedigini, kalan 3 taksiti ödemedigini varsaydigimizda, bu mükellefin Kanun kapsaminda yararlanacagi tutar su sekilde hesaplanacaktir.
Mükellefin, Kanuna göre yapilandirilan borç toplami [(42.585,00 + 10.414,03) x 1,083=] 57.397,95 TL olup (57.397,95 / 9=) 6.377,55 TL, bir taksitte ödenecek tutardir. Buna göre, mükellef 6 taksitte toplam (6.377,55 x 6 =)38.265,30 TL ödeme yapmistir.
Ancak, mükellefin Kanundan yararlanacagi tutar bulunurken yapilandirilan borcun katsayi tatbik edilmemis kismi dikkate alinacaktir.
Buna göre, katsayi hariç olmak üzere yapilandirilan alacaga yönelik olarak taksitler içerisinde ödenmis olan tutar, katsayinin tatbik edildigi tutarin taksit sayisina bölünmesi ve ödenen taksit sayisi ile çarpilmasi sonucunda bulunacaktir.
Taksitler içerisinde katsayi hariç ödenen tutar [(52.999,03 / 9=)5.888,78 x 6=] 35.332,68 TL’dir.
Mükellefin Kanundan yararlanacagi tutarin yapilandirilan borçlarina mahsubunda Seri:A Sira No:1 Tahsilat Genel Tebliginde yapilanan açiklamalarin dikkate alinmasi gerekmektedir.
Mükellefin, 7020 sayili Kanun geregince vergi aslindan yararlanacagi tutarin “A” oldugu varsayilmistir.
 
 A =  Alacak Asli (Vergi) x Ödenen Taksit Tutari (Katsayi Tutari Hariç)
Toplam Taksit Tutari (Katsayi Tutari Hariç)
   
 
A   = 42.000,00 x 35.332,68
            52.999,03
 
   A    = 27.999,99 TL olarak hesaplanacaktir.
 
Bu tutar, Kanun hükümlerine göre YI-ÜFE aylik degisim orani uygulanarak bulunan (27.999,99 x %13,6453=)3.820,68 TL ile birlikte (27.999,99 + 3.820,68=)31.820,67 TL olarak alacak asli ve gecikme zammina mahsup edileceginden, yillik gelir vergisinin kalan (42.000,00 - 27.999,99=)14.000,01 TL’si vade tarihinden itibaren uygulanacak gecikme zammi ile birlikte tahsil edilecektir.
Diger taraftan, 42.000,00 TL vergi asli için hesaplanan gecikme faizi yerine YI-ÜFE aylik degisim orani uygulanarak hesaplanan 4.683,00 TL YI-ÜFE tutarina karsilik kismi ödeme nedeniyle mahsup edilecek tutar ile takip edilecek gecikme faizi asagidaki gibi hesaplanacaktir.
Yillik gelir vergisi kanuni süresinde beyan edildiginde iki esit taksitte ödenmektedir. Kanuni süresinden sonra tahakkuk ettirilen yillik gelir vergisi için gecikme faizi, taksitlerin kanuni ödeme süreleri dikkate alinarak hesaplanmaktadir. Bu çerçevede örnek olayda gecikme faizi ve gecikme faizi yerine tahsil edilecek YI-ÜFE tutarinin hesabinda da yillik gelir vergisi taksitlerinin kanuni ödeme süreleri esas alinmistir.
Mükellefin, Kanun geregince gecikme faizinden yararlanacagi tutar (F=F1+F2);
F1= Yillik Gelir Vergisi 1. Taksit Tutarina Isabet Eden Gecikme Faizinin Kanundan Yararlanacagi Tutar: (27.999,99 / 2=)14.000,00 x %12,53 = 1.754,20 TL’dir.
F2= Yillik Gelir Vergisi 2. Taksit Tutarina Isabet Eden Gecikme Faizinin Kanundan Yararlanacagi Tutar: (27.999,99 / 2=)13.999,99 x %9,77 = 1.367,80 TL’dir.
F= 1.754,20+1.367,80=3.122,00 TL olacaktir.
Mükellefin, 6.468,00 TL gecikme faizi yerine hesaplanmis olan 4.683,00 TL tutarinda YI-ÜFE’ye karsilik 3.122,00 TL tahsil edildigi dikkate alindiginda, bu tahsilata isabet eden gecikme faizi tutari;
    F =
Gecikme Faizi x Ödenen YI-ÜFE (Gecikme Faizi Yerine)
Hesaplanan YI-ÜFE (Katsayi Tutari Hariç)
 
  F =
6.468,00 x 3.122,00
4.683,00
 
F  =   4.312,00 TL olarak hesaplanacaktir.
(6.468,00 - 4.312,00=)2.156,00 TL gecikme faizinin takibine devam edilmesi gerekmektedir.
Mükellefin, Kanun geregince vergi ziyai cezasindan yararlanacagi tutarin “C” oldugu varsayilmistir.
 
C =
Alacak Asli (Vergi Ziyai Cezasi) x Ödenen Taksit Tutari (Katsayi Tutari Hariç)
Toplam Taksit Tutari (Katsayi Tutari Hariç)
   
 
C =
42.000,00 x 35.332,68
 
52.999,03
 
 
C   =   27.999,99 TL olarak hesaplanacaktir.
Bu tutar, Kanun hükümlerine göre YI-ÜFE aylik degisim orani uygulanarak bulunan (27.999,99 x %13,6453=)3.820,68 TL ile birlikte (27.999,99 + 3.820,68=)31.820,67 TL olarak alacak asli ve gecikme zamminin tahsilinden vazgeçilecektir. Vergi ziyai cezasindan kalan (42.000,00 - 27.999,99=)14.000,01 TL’si vade tarihinden itibaren uygulanacak gecikme zammi ile birlikte tahsil edilecektir.
Mükellefin, Kanun geregince özel usulsüzlük cezasindan yararlanacagi tutarin “U” oldugu varsayilmistir.
 
U  = Alacak Asli (Özel Usulsüzlük Cezasi) x Ödenen Taksit Tutari (Katsayi Tutari Hariç)
                 Toplam Taksit Tutari (Katsayi Tutari Hariç)
 
U  = 585,00 x 35.332,68
        52.999,03
U  = 389,99 TL olarak hesaplanacaktir.
Yapilandirilan 585,00 TL özel usulsüzlük cezasina karsilik 389,99 TL ödeyen mükellefin Kanundan ödedigi tutar kadar yararlandirilmasinda yapilandirma öncesi tutarin da dikkate alinmasi gerektiginden, yapilandirma öncesi 1.170,00 TL tutarindaki özel usulsüzlük cezasina karsilik Kanundan yararlanilacak tutar (Y) asagidaki sekilde hesaplanacaktir.
 
Y
=
Yapilandirma Öncesi Alacak Asli x Özel Usulsüzlük Cezasina Karsilik Ödenen Tutar
Yapilandirilmis Tutar
Y
=
 
1.170,00 x 389,99 
        585,00
 
 Y     =  779,98 TL Kanundan yararlanilacaktir.
Borçludan özel usulsüzlük cezasi olarak  (1.170,00 - 779,98=)390,02 TL tutar takip edilecektir.
Yapilan tahsilatlardan bakiye 2.932,62 TL ise katsayi tutari olup bu tutarla ilgili herhangi bir düzeltme yapilmayacaktir.
b) 7020 sayili Kanunun 3 üncü maddesinin onuncu fikrasinda, Kanunun 3 üncü maddesinin yedinci fikrasi hükmü sakli kalmak suretiyle yapilan ödemeler nispetinde Kanun hükümlerinden yararlanilacagi düzenlenmistir.
Kanunun 3 üncü maddesinin yedinci fikrasina iliskin olarak bu Tebligin (II/Ç-1) bölümünde gerekli açiklamalar yapilmistir.
Bu itibarla, yillik gelir veya kurumlar, gelir (stopaj), kurumlar (stopaj), katma deger ve özel tüketim vergilerinin Kanun kapsaminda yapilandirilarak taksitlendirilmesi hâlinde, Kanunun 3 üncü maddesinin onuncu fikrasi kapsaminda ödemeler nispetinde yararlanilabilmesi için taksit ödeme süresince bu vergi türleri ile ilgili verilen beyannameler üzerine tahakkuk eden bu vergilerin vadesinde ödenmesi gerekmektedir.
Kanun hükümlerine göre yapilandirilan alacaklara iliskin taksitlerin, süresinde veya bu bölümde yapilan açiklamalara göre ödenmesine ragmen, Kanunun 3 üncü maddesinin yedinci fikrasi geregince yararlanilan vergi türlerinin, taksit ödeme süresince verilen beyannameler üzerine tahakkuk edenlerinin bir takvim yilinda her bir vergi türü itibariyla çok zor durum olmaksizin ikiden fazla vadesinde ödenmemesi ya da eksik ödenmesi hâlinde, üçüncü ihlalin yapildigi vade tarihinin rastladigi ayin sonunda Kanun hükümleri ihlal edilmis olacak ve bu tarih itibariyla, Kanun kapsaminda yapilandirilarak ödenmis taksit tutarlari için Kanun hükmünden yararlanilacaktir.
Örnek 23- Mükellef, Kanun kapsaminda yapilandirilan gelir (stopaj) vergisi borcuna iliskin Temmuz, Eylül, Kasim/2017 ile Ocak, Mart, Mayis ve Temmuz/2018 aylarinda ödemesi gereken taksitlerini taksit ödeme süresi içerisinde ödemis olmakla birlikte; Kanun kapsaminda yapilandirilmasini talep ettigi gelir (stopaj) vergisi ile ilgili olarak Mart, Nisan, Mayis/2018 aylarinda beyani üzerine tahakkuk eden vergilerini ödeme süresi içerisinde ödememistir.
Bu durumda, mükellef, taksitlendirme süresince tahakkuk eden gelir (stopaj) vergisini bir takvim yilinda üç defa ödemeyerek Kanundan yararlanma sartini ihlal ettiginden, ihlalin gerçeklestigi Mayis/2018 ayina kadar ödedigi Temmuz, Eylül, Kasim/2017 ile Ocak, Mart, Mayis/2018 taksit tutarlari için 7020 sayili Kanun hükümlerinden yararlanacak, Temmuz/2018 taksit tutarlari için ise anilan Kanun hükümlerinden yararlanmayacaktir.
Diger taraftan, mükellefin Temmuz, Eylül, Kasim/2017 ile Ocak, Mart, Mayis ve Temmuz/2018 taksitlerini 31/5/2018 tarihinden önce ödemis olmasi hâlinde, bu taksit tutarlarinin tamami için anilan Kanun hükümlerinden yararlanilacagi tabiidir.
7020 sayili Kanunun 3 üncü maddesinin yirmibirinci fikrasinda (21) Bu Kanunun yayimi tarihi itibariyla 213 sayili Kanunun 15 inci maddesine göre mücbir sebep hâli ilan edilmis ve devam eden yerlerdeki vergi dairelerinde mükellefiyet kaydi bulunanlardan mücbir sebep hâli devam edenler ile Sosyal Güvenlik Kurumunca mücbir sebep hâli nedeniyle belge verme süresi ve prim ödemelerinin ertelendigi yerlerdeki kayitli isveren, sigortali ve diger prim ödeme yükümlülerinin, bu Kanun kapsaminda ödenmesi gereken taksitlerden, mücbir sebep hâli süresi içerisinde ödenmesi gereken taksitleri, mücbir sebep hâlinin bitim tarihini takip eden aydan baslamak üzere alti ay içinde ödenir.” hükmü yer almaktadir.
Buna göre, 7020 sayili Kanunun yayimlandigi 27/5/2017 tarihi itibariyla 213 sayili Kanunun 15 inci maddesine istinaden mücbir sebep hâli ilan edilmis ve devam etmekte olan Diyarbakir Ili Sur ve Silvan Ilçeleri, Mardin Ili Dargeçit, Derik ve Nusaybin Ilçeleri, Siirt Ili Eruh Ilçesi, Hakkari, Sirnak, Kilis Illeri genelindeki vergi dairelerinde mükellefiyet kaydi bulunan mükelleflerin, bu Kanun hükümlerinden yararlanmasi durumunda, Kanun kapsaminda yapilandirilan alacaklarin taksit ödeme süreleri bu fikra uyarinca belirlenecektir.
Diger taraftan, 7020 sayili Kanunun yayimi tarihi itibariyla mücbir sebep hali devam eden Van Ili geneli, Bitlis Ili Adilcevaz Ilçesi, Agri Ili Patnos Ilçesinde mükellefiyet kaydi bulunan mükelleflerin mücbir sebep hali, bu Kanunun 5 inci maddesinin birinci fikrasi geregince 31/5/2017 tarihi itibariyla sona erdiginden, Kanunun 3 üncü maddesinin yirmibirinci fikra hükmünden yararlanmalari söz konusu olmayacak, mücbir sebep halinin basladigi tarihten önceki borçlari ile mücbir sebep hali kapsamina girmeyen borçlari için Kanundan yararlanmalari durumunda yapilandirilan tutarlar, Kanunda belirtilen süre ve sekilde ödenecektir.
Ancak, bu yerlerdeki mükelleflerden 6736 sayili Kanunun 10 uncu maddesinin ondokuzuncu fikrasi kapsaminda ilgili vergi dairesine basvurmak suretiyle mücbir sebep hallerini sona erdiren ve anilan fikrada öngörülen sürede beyanname ve bildirimlerini veren mükelleflerin bu beyan ve bildirimleri üzerine tahakkuk eden vergiler hakkinda 7020 sayili Kanunun 5 inci maddesi hükmü uygulanacaktir.
1- Tüzel kisiler ya da tüzel kisiligi haiz olmayan tesekküller için Kanun hükümlerinden yararlanma basvurulari bunlarin kanuni temsilcileri tarafindan yapilacaktir.
2- 7020 sayili Kanun hükümlerinden, 213 sayili Kanun ile 6183 sayili Kanunda yer alan sorumluluk düzenlemeleri nedeniyle mirasçilar, kefiller, sirket ortaklari ve kanuni temsilciler gibi amme borçlusu sayilan kisiler sorumlu olduklari tutar dikkate alinarak yararlanabileceklerdir.
1/6/1989 tarihli ve 3568 sayili Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik ve Yeminli Müsavirlik Kanunu uyarinca mükellefle birlikte borcun ödenmesinden müstereken ve müteselsilen sorumlulugu bulunanlarin da bu Kanun hükmünden yararlanmalari mümkündür.
Asil amme borçlusu ile birlikte borcun ödenmesinden birden fazla kisinin sorumlu olmasi hâlinde bu kisilerce Kanun hükümlerinden farkli taksit seçenekleri seçilmek suretiyle yararlanilmasi mümkün bulunmaktadir.
3- Adi ve kollektif sirketlerde ortak olanlar sirketin borçlarinin tamami üzerinden müstereken ve müteselsilen sorumlu olduklarindan, bu ortaklar da sorumlu olduklari bu borçlar için Kanun hükmünden yararlanabileceklerdir.
4- 7020 sayili Kanunun yayimlandigi 27/5/2017 tarihi itibariyla haklarinda 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayili Icra ve Iflas Kanunu hükümlerine göre iflasin açilmasina karar verilen gerçek ve tüzel kisilerin Kanun hükümlerinden yararlanabilmeleri için iflas islemlerini yürüten iflas idaresinin ilgili vergi dairesine yazili olarak müracaat etmesi zorunludur.
Bununla birlikte, iflas hâlindeki tüzel kisiliklerin ortaklarinin ve kanuni temsilcilerinin 213 sayili Kanun ve 6183 sayili Kanun uyarinca sorumlu olduklari borçlar için Kanun hükümlerinden yararlanabilmeleri mümkün bulunmaktadir.
Ancak, iflas hâlinde bulunan mükelleflerden aranilan kamu alacaklarina iliskin olarak Kanundan yararlanmak için basvuru süresi içerisinde herhangi bir basvuruda bulunulmamasi ve/veya bu alacaklarin 30/6/2017 tarihinden sonra iflas masasina kaydedilmis olmasi hâlinde, alacaklar Kanunun kapsadigi dönemlere ait olsa dahi 7020 sayili Kanun hükümlerinden yararlanilamayacaktir.
2004 sayili Kanunun 179 ve devami maddelerinde düzenlenen iflas ertelemesine iliskin hükümler çerçevesinde iflas ertelemesine karar verilen sirkete veya kooperatife mahkemece erteleme karariyla birlikte kayyim atanmaktadir. Mahkeme, yönetim organinin yetkilerini tümüyle elinden alip kayyima verebilecegi gibi yönetim organinin karar ve islemlerinin geçerliligini kayyimin onayina  bagli kilmakla da yetinebilir. Haklarinda iflas ertelemesi karari bulunan sirketler ve kooperatifler 7020 sayili Kanuna göre yapacaklari basvurularini haklarinda verilmis mahkeme kararina göre temsile yetkili kisiler vasitasiyla yapacaklardir.
Ayrica, 2004 sayili Kanun disindaki mevzuatlar geregince de borçlulara kayyim atanmasi mümkün bulunmaktadir. Bu durumda, borçlu adina Kanundan yararlanmak için yapilan basvurularin yetkili kisilerce yapilip yapilmadiginin ilgili mevzuat hükümleri ve kayyim atanmasina iliskin kararlar dikkate alinarak belirlenmesi gerekmektedir.
5- 7020 sayili Kanunun yayimi tarihinden önce, vergi mevzuatinda yer alan düzenlemeler nedeniyle mahsuben iade talebi bulunan mükellefler diledikleri takdirde mahsup talep ettikleri borçlari için Kanun hükümlerinden yararlanabilecektir. Bu takdirde, mahsuben iade talebinden vazgeçtiklerini bagli bulunduklari vergi dairesine, birden fazla vergi dairesine mahsup talepli borçlari olmasi hâlinde, her birine ayri ayri Kanundan yararlanmak için belirlenen basvuru süresi içinde ekte yer alan (Ek:2/F) dilekçeyle bildirmeleri gerekmektedir.
Mükellefin kendi borcu disinda, ilgili mevzuat uyarinca üçüncü sahislarin borçlarina mahsup talebi olmasi hâlinde ise mahsup talebinden vazgeçebilmesi için borcuna mahsup istenen üçüncü sahsin da bu konuya yönelik irade beyani aranilacaktir. Bu takdirde, mükellefin üçüncü sahis lehine yaptigi mahsup talebi hükümsüz kalacaktir. Lehine mahsup talep edilen üçüncü sahsin ise mükellefin irade beyani olmadan Kanundan yararlanmak üzere basvuruda bulunabilecegi tabiidir.
Bununla birlikte, mahsup talebinden vazgeçen mükelleflerin, mahsup talebine konu iade alacaklarini 7020 sayili Kanun kapsamindaki taksitlerine Kanunun 3 üncü maddesinin besinci fikrasi hükmüne göre veya Kanun kapsaminda yapilandirilmayan vergi borçlarina ilgili mevzuat uyarinca mahsubunu talep etmeleri mümkündür. Bu durumda, mahsuba esas alinacak tarih, Kanunun yayimi tarihinden sonra yaptiklari basvuru esas alinarak belirlenecektir.
Diger taraftan, ilgili vergi mevzuatindan dogan iade alacaginin vergi borcuna mahsubunu talep eden ve vergi borcunu 7020 sayili Kanuna göre ödemek üzere bu mahsup talebinden vazgeçen mükelleflere iade alacaklarinin, mahsubundan vazgeçilen borcun söz konusu Kanun kapsaminda yapilandirilmasindan sonra hesaplanan taksit tutarlari toplamini asan kismi, ilgili mevzuat hükümleri ve 6183 sayili Kanunun 23 üncü maddesi göz önünde bulundurularak nakden iade edilebilecektir.
6- Kanundan yararlanilarak süresinde ödenen alacaklara, Kanunun 3 üncü maddesinde öngörülen katsayi uygulamasi hariç olmak üzere Kanunun yayimi tarihinden sonraki süreler için faiz, gecikme zammi, gecikme cezasi gibi herhangi bir fer’i alacak tatbik edilmeyecektir.
7- 7020 sayili Kanunun 3 üncü maddesinin ondördüncü fikrasinda, Kanuna göre ödenecek alacaklarla ilgili olarak tatbik edilen hacizlerin yapilan ödemeler nispetinde kaldirilacagi ve buna isabet eden teminatlarin iade edilecegi hükme baglanmistir.
Buna göre, Kanun kapsamindaki borçlarini ödemek üzere basvuran ve borçlarina karsilik ödemede bulunan mükelleflerin mal varligina tatbik edilen hacizler, bu mallarin bölünebilir nitelikte olmasi ve haczin devam edecegi mallarin, ödenmemis taksitlerin yapilandirma öncesi tutarini karsilayacak degerde olmasi sartiyla ödemeler nispetinde kaldirilacaktir.
Bu hüküm çerçevesinde, borçlari Kanun hükmüne göre taksitlendirilen mükelleflerin teminat degisikligi talepleri de degerlendirilebilecektir.
Diger taraftan, bu Kanun kapsaminda yapilandirilan borçlar muaccel olmaktan çiktigindan, bu borçlarla ilgili olarak 6183 sayili Kanun kapsaminda takip islemi yapilmamaktadir. Ancak, Kanunun 3 üncü maddesinin ondördüncü fikrasi hükmüne göre, bu Kanun kapsaminda ödenecek alacaklar nedeniyle tatbik edilen hacizlere konu mallar, borçlunun talebi hâlinde 6183 sayili Kanun hükümlerine göre alacakli tahsil dairesince satilabilecektir. Satis sonucunda elde edilecek tutarin, ilgili mevzuata göre öncelikli alacaklarin mahsubundan sonra yapilandirmaya konu borçlara mahsup edilmesi icap etmektedir.
Ayni fikra geregince, borçlu tarafindan hacizli mallarin satilmasinin talep edilmis olmasi, alacakli tahsil dairesince söz konusu mallarin satisa çikarilamamasi ya da satisa çikarildigi hâlde satilamamasi durumunda, borçluya Kanun kapsaminda ödenmesi gereken taksitleri süresinde ödememe hakki vermemektedir.
8- Borçlu tarafindan Kanun kapsaminda yapilan ödemelerin kredi karti kullanilmak suretiyle yapilmasi durumunda borç kredi karti ile ödeme isleminin gerçeklestigi anda ödenmis olacagindan, bu sekilde yapilmis olan ödemeler yönünden de varsa ödenen alacaklara iliskin tatbik edilmis hacizler ödeme nispetinde kaldirilacak ve alinmis teminatlar iade edilecektir.
Kredi kartiyla son taksiti de içerecek sekilde ödeme yapilmasi hâlinde;
- Kredi kartiyla yapilan ödemelerin iliskin oldugu motorlu tasitlarin satis ve devrine izin verilebilecektir.
- Kredi karti ile yapilan ödeme tarihinden itibaren Kanunun 3 üncü maddesinin yedinci fikrasinda yer alan taksit ödeme süresince beyan üzerine tahakkuk eden vergilerin vadesinde ödenme sarti aranilmayacaktir.
9- 7020 sayili Kanuna göre basvuruda bulunan ve borçlari Kanuna göre taksitlendirilen mükellefler tarafindan, borcu olup olmadigina dair yazi istenilmesi hâlinde Kanun hükümleri ihlal edilmedigi sürece bu borçlari için vadesi geçmis borcun bulunmadigina dair yazi verilecektir.
10- 7020 sayili Kanunun 3 üncü maddesinin üçüncü fikrasinin (ç) bendinde, il özel idareleri ve bunlara bagli kamu tüzel kisiligini haiz kuruluslar ile Spor Genel Müdürlügü, Türkiye Futbol Federasyonu ve özerk spor federasyonlarina tescil edilmis olan ve Türkiye’de sportif alanda faaliyette bulunan spor kulüplerine, Kanun kapsaminda yapilandirilan alacak tutarlarini ikiser aylik dönemler hâlinde azami 36 esit taksitte ödenmesi imkâni verilmistir.
Spor kulüplerinin bu imkândan yararlanabilmeleri için basvuru sirasinda Spor Genel Müdürlügü, Türkiye Futbol Federasyonu ve özerk spor federasyonlarina tescil edilmis spor kulübü olduklarini belirten belgeyi ibraz etmeleri gerekmektedir. Bu kulüplerin dernek veya sirket seklinde örgütlenmis olmasi Kanun ile verilen imkândan yararlanmalarina engel teskil etmemektedir. Spor kulüplerinden aranilan amme alacaklariyla ilgili olarak ikincil sorumlulugu bulunan kisiler de bu hükümden yararlanabilecektir.
7020 sayili Kanun hükmüne göre bu kuruluslarin kendilerine verilen imkâni kullanarak ödeme yapmak istemeleri hâlinde, yapilandirilan alacak tutarina; yirmidört esit taksit için (1,194), otuz esit taksit için (1,238), otuzalti esit taksit için (1,318) katsayisi uygulanacaktir. Katsayi uygulamasi bu Tebligin (II/C-2) bölümüne göre yapilacaktir.
Diger taraftan, il özel idareleri ve bunlara bagli kamu tüzel kisiligini haiz kuruluslar disinda il özel idarelerine ait tüzel kisiler ise Kanunun tanidigi azami 36 esit taksit imkânindan yararlanamayacaklardir.
11- 7020 sayili Kanunun 3 üncü maddesinin üçüncü fikrasinin (d) bendi ile belediyeler ve bunlara bagli kamu tüzel kisiligini haiz kuruluslarin bu Kanun kapsaminda yapilandirdiklari borçlarina iliskin taksit tutarlari, belediyelerin genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplami üzerinden ayrilan paylarindan, 5779 sayili Kanunun 7 nci maddesinin dördüncü fikrasindaki %40 orani dikkate alinmaksizin aylik dönemler hâlinde azami yüz kirk dört esit taksitte tahsil edilecektir. Bu kapsamda, kesinti tutari her hal ve takdirde bu idareler adina genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplami üzerinden ayrilan paylarin aylik tutarinin %50’sini asamayacaktir.
7020 sayili Kanun hükmüne göre bu kuruluslarin kendilerine verilen imkâni kullanarak ödeme yapmak istemeleri hâlinde, yapilandirilan alacak tutarina;
- alti esit taksit için (1,032),
- dokuz esit taksit için (1,053),
- oniki esit taksit için (1,064),
- onsekiz esit taksit için (1,086),
- yirmidört esit taksit için (1,109),
- otuzalti esit taksit için (1,19),
- kirksekiz esit taksit için (1,247),
- altmis esit taksit için (1,304),
- yetmisiki esit taksit için (1,361),
- yüzkirkdört esit taksit için (1,703)
katsayisi uygulanmak suretiyle bulunan tutar, taksit sayisina bölünerek ödenecek taksit tutarlari aylik dönemler hâlinde kesinti yoluyla tahsil edilecektir.
5779 sayili Kanuna göre yapilacak kesintilerin Bakanlar Kurulunca durdurulmasi hâlinde, yapilandirilan borçlara iliskin aylik taksitlerin ödeme süreleri kesinti yapilmayan aylar için durdurulacak ve ödenmeyen taksitler tercih edilen taksit ödeme süresinin sonundan itibaren ayrica bir katsayi ve geç ödeme zammi uygulanmaksizin aylik dönemler itibariyla paylardan kesinti suretiyle tahsil edilecektir. Bu kapsamdaki taksitlerin süresinde ödenmemis olmasi ihlal nedeni sayilmayacaktir.
Öte yandan, bu idarelerin taksit tutarlarinin, genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplami üzerinden aktarilacak tutarlardan daha yüksek olmasi hâlinde, eksik tutarlarin taksit ödeme süresini takip eden ay sonuna kadar borçlu tarafindan ödenmesi durumunda, bu tutarlara geç ödeme zammi hesaplanmayacaktir. Bu suretle ödeme yapilmamasi hâlinde eksik ödenen tutarlara geç ödeme zammi hesaplanacagi tabiidir.
Bu bent kapsaminda kesinti yoluyla tahsil edilecek olan taksitlerin, bent hükmünde belirtildigi sekilde bir takvim yilinda ikiden fazla süresinde ödenmemesi hâlinde Kanundan yararlanma hakki kaybedilecektir.
Ayrica, belediyelerin pesin ödeme indirimden yararlanabilmesi için yapilandirilan tutarin tamamini Temmuz/2017 ayi içerisinde ödemeleri gerekmektedir.
12- 7020 sayili Kanunun 3 üncü maddesinin onsekizinci fikrasi geregince, Kanun hükümlerinden yararlanan il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bagli kamu tüzel kisiligini haiz kuruluslar hakkinda Kanunun 3 üncü maddesinin yedinci fikrasi hükmü uygulanmayacaktir. Buna göre, anilan kuruluslarin, Kanun hükümlerinden yararlanmak üzere basvurulari üzerine yapilandirilan borçlarinin ödeme süresince, beyanlari üzerine tahakkuk eden vergilerini vadesinde ödeme sarti bulunmamaktadir.
13- 7020 sayili Kanun hükümlerinden yararlanmak için açilmis davalardan vazgeçilmesi sart oldugundan, borçlular tarafindan Kanundan yararlanmak için yapilan basvurular üzerine tahsilat islemlerinden dolayi açilmis davalar sulh yoluyla sonuçlanacaktir. Bu nedenle, 6183 sayili Kanunun 55 inci maddesi uyarinca alacagin takibi için düzenlenerek teblig edilen ödeme emrine karsi açilmis olan davalara konu alacaklar için Kanun hükmünden yararlanmak üzere basvuruda bulunulmasi hâlinde, ödeme emrine karsi açilmis davalardan da vazgeçildiginden, 6183 sayili Kanunun 58 inci maddesi geregince %10 oranindaki haksiz çikma zammi talep edilmeyecektir.
14- 7020 sayili Kanunun 3 üncü maddesinin yirmiüçüncü fikrasinda (23) Bu Kanun kapsamindaki alacaklarla ilgili olarak mevzuatlarinda yer alan özel hükümler sakli kalmak kaydiyla taksit ödeme süresince zamanasimi süreleri islemez.” hükmü yer almaktadir.
Bu hüküm, 7020 sayili Kanun kapsamindaki alacaklarla ilgili olarak 213 sayili Kanunda yer alan ceza kesme zamanasimi sürelerinin islememesini de saglamaktadir.
Kanunun yayimi tarihinden önce pismanlik talebi ile verilip, ödeme yönünden sartlarin ihlal edildigi beyannameler ile kendiliginden verilen beyannameler üzerine tahakkuk eden vergiler kesinlestigi halde bu vergilere bagli olarak kesilmesi gereken vergi ziyai cezalari Kanunun yayimi tarihi itibariyla farkli safhalarda bulunabilmektedir.
Vergi aslinin bu Kanuna göre yapilandirilmasi durumunda, Kanunun yayimi tarihi itibariyla vergi ziyai cezasinin bulundugu hukuki asama dikkate alinarak islem tesis edilecektir. Kanunun yayimi tarihi itibariyla;
a) Vergi ziyai cezasinin henüz kesilmedigi haller ile vergi/ceza ihbarnamesinin teblig edilmedigi hallerde vergi aslina iliskin taksit ödemeleri devam ettigi müddetçe vergi ziyai cezasi kesilmeyecek ve vergi/ceza ihbarnameleri teblig edilmeyecektir. Vergi aslinin bu Kanuna göre tamamen ödenmesi sartiyla, vergi ziyai cezalarinin kesilmesinden ve tebliginden vazgeçilecektir. 7020 sayili Kanun hükümlerinin ihlal edilmesi durumunda ise Kanunun 3 üncü maddesinin yirmiüçüncü fikrasina göre islemeyen ceza kesme zamanasimi süresi dikkate alinarak gerekli islemlerin tesis edilecegi tabiidir.
b) Vergi ziyai cezasi kesilerek vergi/ceza ihbarnamesinin teblig edildigi hallerde vergi ziyai cezasi için;
-uzlasma talep edilmis ve uzlasma talebinden vazgeçilmemis ise Kanunun yayimi tarihinden sonra uzlasma saglanmis olsa dahi, vergi aslinin tam ödenmesine müteakip cezanin tahsilinden vazgeçilmesi, Kanunun yayimi tarihinden sonra tahsil edilen bir tutarin bulunmasi halinde red ve iade edilmesi,
-ceza indirimi talep edilmis ve indirim talebinden vazgeçilmemis ise, Kanunun yayimi tarihinden sonra vergi ziyai cezasina karsilik ödeme yapilmis olmasi halinde vergi aslinin bu Kanuna göre tam olarak ödenmis olmasi sartiyla, vergi ziyai cezasinin tahsilinden vazgeçilerek tahsil edilen tutarin red ve iade edilmesi,
-dava açilmis ve ihtilaftan vazgeçilmemis ise, vergi aslinin bu Kanuna göre tamamen ödenmesi sartiyla, ödemenin tam yapildigi tarihten sonra yargi kararlari uyarinca islem yapilmamasi ve idarece de ihtilafin sürdürülmemesi, Kanunun yayimi tarihinden sonra tahsil edilen bir tutarin bulunmasi halinde red ve iade edilmesi,
gerekmektedir.
Diger taraftan, vergi aslinin Kanunun yayimi tarihinden önce tamamen ödenmis olmasi halinde, Kanunun yayimi tarihi itibariyla vergi ziyai cezalarinin;
- kesilmemis olmasi durumunda kesilmesinden, kesildigi halde vergi/ceza ihbarnamesi teblig edilmemis olmasi durumunda teblig edilmesinden,
- vergi/ceza ihbarnamesinin Kanunun yayimi tarihinden önce kesilerek teblig edildigi hallerde; uzlasma talep edilmisse uzlasma talebinden, ceza indirimi talep edilmisse, indirim talebinden vazgeçildigi kabul edilerek söz konusu vergi ziyai cezalarinin tahsilinden,
- kesilmis ancak ihbarnameye veya takibe iliskin ihtilafin bulunmasi durumunda borçlunun müracaat etmesi ve ihtilafindan vazgeçmesi sartina bagli olarak bu cezalarin ve bunlara iliskin gecikme zamlarinin tamaminin tahsilinden,
- kesinlestigi (Kanunun yayimi tarihinden sonra kesinlesenler dahil) halde takibe iliskin ihtilafin bulunmamasi kosuluyla vergi dairesi tarafindan re’sen, bu cezalarin ve bunlara iliskin gecikme zamlarinin tamaminin tahsilinden,
vazgeçilecektir.
15- 7020 sayili Kanun kapsaminda yapilandirilan alacaklara iliskin zamanasimi süreleri 6183 sayili Kanunun 103 üncü maddesinin birinci fikrasinin onbirinci bendi hükmü dikkate alinarak tayin edilecektir.
16- 7020 sayili Kanun hükümlerinden yararlanmak üzere basvuruda bulunmayan ya da borçlari Kanun kapsamina girmeyen mükelleflerden aranilan amme alacaklarinin takip ve tahsiline devam edilecektir.
17- 7020 sayili Kanun kapsamina giren alacaklara karsilik;
- Kanunun yayimlandigi 27/5/2017 tarihinden önce tahsil edilmis olan tutarlar,
- Kanun kapsaminda tahsil edilen tutarlar,
- Kanunun 3 üncü maddesinin onikinci fikrasinda belirtilen tecile iliskin olarak 6183 sayili Kanun veya diger kanunlar uyarinca ödenen faizler,
red ve iade edilmeyecektir.
18- Bu Kanun hükümlerine göre yazili olarak yapilan basvurularin taahhütlü posta veya APS ile gönderilmesi hâlinde postaya verildigi tarih, adi posta ile gönderilmesi hâlinde ise tahsil dairesinin kayitlarina intikal ettigi tarih basvuru tarihi olarak dikkate alinacaktir.
Diger taraftan, basvurularin Gelir Idaresi Baskanliginin internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden yapilmasi hâlinde, basvuru tarihi, elektronik ortamda basvurunun yapildigi tarih olacaktir.
19- 2918 sayili Kanunun 48 inci maddesinin onüçüncü fikrasinda, alkol, uyusturucu veya uyarici maddelerin etkisi altinda araç kullandigi tespit edilen sürücülerin geri alinan sürücü belgesinin iade edilebilmesi için ilgili kisi hakkinda trafik kurallarina aykirilik dolayisiyla verilmis olan idari para cezalarinin tamaminin tahsil edilmis olmasinin sart oldugu hükme baglanmistir.
Anilan hüküm çerçevesinde, 2918 sayili Kanunun 48 inci maddesi kapsaminda geri alinan sürücü belgelerinin iade edilebilmesi için sürücü belgesi geri verilecek olan kisi hakkinda trafik kurallarina aykirilik dolayisiyla anilan Kanun hükümlerine göre verilmis olan tüm trafik idari para cezalarinin ödenmis olmasi gerekmektedir.
Dolayisiyla, 7020 sayili Kanun kapsaminda borçlarini yapilandiran borçlulara, 2918 sayili Kanunun 48 inci maddesinin onüçüncü fikrasina göre trafik idari para cezasi borcu bulunmadigina dair yazinin verilebilmesi için bu borçlarin tamaminin ödenmis olmasi gerekmektedir.
20- Bu Tebligin ekleri, çogaltilmak suretiyle kullanilabilir.
21- 7020 sayili Kanunun 1 inci maddesinin birinci fikrasinin (f) bendinde, diger bazi alacaklarin da Kanun kapsaminda yapilandirilacagi hüküm altina alinmis olup Kanunun 4 üncü maddesinde Kanun kapsaminda yapilandirilarak ödenecek alacaklar, alacakli idareler de belirtilmek suretiyle bu Teblige ekli tabloda (Ek:3) gösterilmistir.
Teblig olunur.